Nasdaq bereikt hoogste punt ooit na positief banenrapport VS

Afgelopen vrijdag was een zeer positieve dag op Wall Street. Alle indices gingen met ruime plussen op de borden het weekend in. Zo sloot de S&P500 op een niveau van 2786,57 punten (+1,74%) en de Dow Jones sloot op een niveau van 25335,74 punten (+1,77%). De grootste stijger op Wall Street was de Nasdaq. De technologiebeurs wist maar liefst 1,93% te stijgen tot een niveau van 7101,18 punten. Hiermee eindigt de Nasdaq op een nieuwe all-time high.

De positiviteit werd afgelopen vrijdag veroorzaakt door het Amerikaanse banenrapport. Afgelopen maand was dit het startschot van de correctie. Toen liet het banenrapport een hoger dan verwachte loongroei zien, wat resulteerde in inflatie-angst bij beleggers. Een hoge loongroei is namelijk de oorzaak van inflatie. De Amerikaanse Fed zal bij te hoge inflatie een agressiever renteverhogingsbeleid toepassen, wat weer slecht is voor de beurzen. Ditmaal bleven de zorgen van beleggers dus dicht bij huis. Met een lager dan verwachte loongroei bleef de inflatieangst ver weg.

Tot slot accepteerde Donald Trump afgelopen weekeinde een uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om ergens in mei rond de tafel te gaan. Dit zal de eerste meeting ooit zijn tussen een zittende president en de ‘Kim-Dynastie’.

Angst bij beleggers verdwenen

Beleggers lijken de correctie van afgelopen februari langzaam te vergeten, als wij de volatiliteitsindex VIX mogen geloven. Waarbij deze zogenaamde angstbarometer vorige maand nog een niveau van 50 aan wist te tikken, staat de index vandaag de dag met een niveau van 15 punten weer onder het historisch gemiddelde. Toch blijf ik als beleggers voorzichtig in deze markt. De importheffingen van Trump lijken vooralsnog een populistische actie geweest omdat er steeds meer uitzonderingen op de regel komen, maar dit is nog niet het geval voor China en Europa. Beleggers zullen de ontwikkelingen rondom Trump nauwlettend in de gaten houden. Zoals de geschiedenis ons geleerd heeft, zijn er namelijk geen winnaars in een echte handelsoorlog.

Aziatische beurzen sluiten verdeeld

De meeste indices in Azië regeerden positief op het Amerikaanse slot van afgelopen vrijdag.  Zo wist de Japanse Nikkei de handelsweek te beginnen met een stijging van maar liefst 1,7%. De Hang Seng deed hier zelfs nog een schepje bovenop met een respectievelijke stijging van 1,8%. De Chinese index bleef iets achter met een daling van 0,6%. Hiermee lijkt de angst voor handelsbelemmeringen in deze kleine import/export oorlog bij de Chinezen te blijven hangen.

Europa opent hoger in navolging VS

De Europese beurzen openen deze maandagochtend met een flinke gap hoger. In navolging van het sterke Amerikaanse slot vrijdag zijn de Europese beleggers ook positief gestemd. Zo staat de ESTX50 een respectievelijke 0,75% hoger en trekt de DAX de kar met een koers van maar liefst 1,1% hoger.

Onze eigen Amsterdamse AEX gaat een opening boven de 540 punten tegemoet. Hiermee staat de AEX zeer dicht tegen het weerstandsniveau van 541 punten aan. Mocht vandaag de index door dit niveau heen weten te breken, dan is dit een sterk technisch teken.

Financiële agenda

19:00: US Federal Budget Balance (-222,3B)

Koersen

Tom Straver

Tom Straver

Manager Professional Clients

Tom Straver is verantwoordelijk voor LYNX Professional Services, waardoor hij in nauw contact staat met Nederlandse vermogensbeheerders en hedgefunds. Naast deze werkzaamheden, schrijft hij ook artikelen en geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27