Olie lager: Amerikaanse productie stijgt

De Amerikaanse beurzen bleven dicht bij huis op vrijdag. De S&P 500 sloot 0,13% lager op 2.378 punten. Daarmee is het weekresultaat voor de S&P 500 op +0,2% uitgekomen. De Nasdaq sloot onveranderd en staat op 5.901 punten.

Vorige week stond voornamelijk in het teken van het rentebesluit van de Fed. Zoals verwacht, verhoogde de Fed de rente. Tot nog toe lijkt dit weinig effect te hebben op de dollar en de rente. De onderstaande grafiek laat de koersontwikkeling zien van de tienjaars Treasury, waar de rente juist flink is opgelopen na het rentebesluit. Reden zit hem in de houding van de Fed, die totaal niet hawkish lijkt te zijn.

De Amerikaanse rente eindigde de week op 2,5%, zo’n 0,1% lager dan de stand van het begin van de week.

In Azië is de handel deze week ook redelijk rustig gestart. De Japanse beurs is vandaag gesloten, waardoor de handel een stuk dunner is dan anders. In China staan er kleine plussen op de borden, waar de Shanghai Composite 0,12% stijgt.

De G20-top van dit weekend heeft geen gezamenlijk statement over de vrijhandel opgeleverd, schijnbaar lagen de Verenigde Staten dwars. Wel spraken de landen zich uit tegen valutamanipulatie om zo de eigen handelspositie te verbeteren.

Om de voorstanders van vrijhandel een hart onder de riem te steken, kwamen Abe en Merkel zondag nog samen. Samen spraken ze zich uit voor vrije handel en ze lieten weten dat ze gaan werken aan een handelsdeal tussen Japan en de EU. Tot zover lijkt het protectionistische beleid dus nog enkel voor de Verenigde Staten te gelden.

Amerikaanse olieproductie neemt toe

Olie is de week slecht begonnen en staat een kleine procent lager. Dit weekend maakte Baker Hughes bekend dat er afgelopen week weer 14 nieuwe oil rigs zijn opgestart in de Verenigde Staten. Dat brengt het totaal op 631 rigs, het grootste aantal sinds september 2015. Inmiddels ligt de Amerikaanse output op zo’n 9,1 miljoen vaten, vergeleken met 8,5 miljoen vaten in juni. Dit alles zorgt ervoor dat olie maar niet boven de 50 dollar wilt uitkomen.

Europese futures beginnen vlak

De Europese futures zijn deze nieuwe week vrij vlak aan de handel begonnen. De AEX-future staat 0,04% lager, terwijl de ESTX50-future onveranderd staat. Verder staan er vandaag weinig bijzondere macro-cijfers op de agenda, beleggers moeten dus zelf richting kiezen.

Nu de Amerikaanse rente verhoogd is, zullen beleggers vooral goed gaan luisteren naar de speeches van leden van de Fed. Is het rentepad van nog twee verhogingen dit jaar reëel? Deze week komen veel Fed-leden aan het woord, dus dit zou zo maar eens voor het bijstellen van de verwachtingen kunnen zorgen.

Financiële agenda

Vind hier de dagelijkse advieswijzigingen.

Koersen

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Youri is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Youri’s dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig seminars over de talrijke functionaliteiten van het LYNX Handelsplatform.

Meer:
Beleggen bij LYNX: één platform, vele voordelen
  • Professioneel handelsplatform: snel, stabiel en betrouwbaar
  • Zeer lage tarieven
  • Beleg waar en wanneer u wilt met de LYNX Apps
  • Tips en educatie van professionele beleggingsexperts
  • Persoonlijke begeleiding van het LYNX service team
Award image
Beste Online Broker
volgens VergelijkBrokers.nl
2016 & 2017
Award image
Winnaar Gouden Stier
“Beste Online Broker”,
2013 & 2016
Award image
Beste Online Broker
volgens Beleggers Belangen
2009 t/m 2013
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27