TA: ‘Olieprijs (BRENT) breekt uit’

Het is lastig om de ontwikkeling van de olieprijzen goed te voorspellen. De ene keer wordt gewezen naar de risico’s in het Midden-Oosten, de andere keer wordt Florence als oorzaak geduid. Nee, niet die Italiaanse cultuurstad, maar het hamsteren van olie gelet op de gevolgen van orkaan Florence.

BRENT CRUDE OIL vanaf september 2017 + 20/120-daags gemiddelden

Het zou, gelet op de positie van de orkaan Florence aan de oostkust van de Verenigde Staten, logischer zijn om op deze plek aandacht te schenken aan de termijnprijs van West Texas Intermediate Light Sweet Crude Oil, maar klaarblijkelijk heeft de kracht van de orkaan in kwestie ook invloed op de prijs van een vat Brent Oil. Om verdere discussies te voorkomen, volstaat te kijken naar de opwaartse kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags stijgende gemiddelde afgeleid van de termijnprijs van Brent Oil. Deze kruising op 5 september gaf de markt al een excuus om olie in te slaan.

TOTAL vanaf september 2017 + 20/120-daags gemiddelden + relatieve sterkte versus DJ Stoxx 600

De ontwikkelingen in de olieprijzen hebben uiteraard ook invloed op de oliegerelateerde aandelen. Nu is het ene olie-aandeel niet hetzelfde als het andere olie-aandeel, dus een selectieve blik is wel zo handig.

Het aandeel TOTAL valt op in positieve zin, omdat recent het stijgende 120-daags gemiddelde succesvol is getest en deze positieve constatering wordt benadrukt door een koersherstel boven het 20-daags gemiddelde. Neem in acht dat aandeel TOTAL in de afgelopen zeven maanden relatief sterker presteert dan het Europese DJ Stoxx 600 gemiddelde en beleggingsbesluiten lopen dan weer gesmeerd.

AEX-index 10-minutengrafiek vanaf augustus 2018

Degene die uitsluitend kijkt naar de korte termijn (speculanten, daghandelaren, brokers), die ziet in de AEX-index in de afgelopen maand duidelijk een proces van lagere toppen. De verkoopdruk wordt af en toe onderbroken door speculatieve vraag en/of winstnemingen bij hen die zich tijdens op een daling hebben gepositioneerd. Deze acties leveren technische herstelpogingen op. Deze herstel-pogingen nemen in dalende trends ook wel de vorm aan van vlagpatronen.

In de grafiek zijn twee vlagpatronen ingetekend. Dit zijn tegengestelde bewegingen die relatief impulsachtige dalingen onderbreken. In theorie volgt doorgaans een neerwaartse uitbraak om de dalende trend te continueren.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27