Onzekerheid blijft aanhouden; olieprijs kent grootste verlies in 2 jaar

Dat het sentiment op Wall Street gisteren voorbeurs al bepaald werd zal voor menig belegger niet als verrassing zijn gekomen. Zoals u in de LYNX Morning Call van gisteren kon lezen, besloot Trump om de importtarieven op Chinese goederen met een waarde van $ 200 miljard te belasten met een invoertarief van 10%. De handelsoorlog – u kunt het woord waarschijnlijk niet meer horen – leefde dus wederom op en zorgde voor een roodgekleurde dag op de beurzen wereldwijd.

De Nasdaq Composite moest uiteindelijk 0,55% inleveren en de S&P 500 had het nog zwaarder met een verlies dat stokte op 0,71%. De breed samengestelde index paradeert desondanks op een keurige stand van 2774 punten, waarover ik u tevens kan verklappen dat de ES future er in de sessie van vannacht alweer een kleine 10 punten bij wist te sprokkelen. In de komende weken zal de richting van de markt mede bepaald worden door de kwartaalpublicaties van de grote bedrijven over de maanden april tot en met juni 2018.

Maatregelen Trump hard gelag voor wegenbouw en vervoersproducenten

De grootste pijnlijders op Wall Street waren Boeing en Caterpillar. Zoals u wellicht weet, zijn deze bedrijven gebaat bij een hoog exportgehalte aangezien hun business bestaat uit het faciliteren hiervan. De maatregelen van Trump zorgden ook gisteren weer voor een slechte dag voor de beide bedrijven.

Boeing leverde uiteindelijk 1,9% in en beleggers zullen de verhoogde volatiliteit op het aandeel sinds begin dit jaar voor lief moeten nemen. Caterpillar kwam nog slechter uit de verf en verloor 3,2%. De machinebouwer verkeerd in zwaar weer en bevindt zich in de hoek waar de klappen vallen. Het lijkt er momenteel op dat de koers zich verder neerwaarts zal bewegen buiten de bandbreedte van 142,50 – 165 dollar.

Oliekoers beleeft slechtste beursdag in 2 jaar

Behalve Caterpillar en Boeing had ook de olieprijs het gisteren zwaar te verduren. De koers van het Amerikaans Light Sweet Crude Oil kende haar slechtste dag in de afgelopen 2 jaar en moest flink inleveren. Ondanks dat de voorraad van vaten olie met 13 miljoen afnam, zakte de koers van een vat ruim 5% terug naar een prijs die momenteel noteert rond de $ 70,50.

Voornaamste reden voor de daling is volgens analisten de heropening van 4 olieterminals in Libië, die ervoor zorgen dat er 850.000 extra vaten per dag worden aangeboden op de internationale markten. Een groter aanbod zorgt vanzelfsprekend voor een lagere waardebepaling van de grondstof.

Aziatische markten herstellen van afstraffing

Waar de markten in Azië gisteren zeer slecht reageerden op de ingevoerde importtarieven op Chinese goederen, wist men in de sessie van vannacht de grootste schade te herstellen. Met behulp van een zwakkere yen wist de Nikkei 225 uiteindelijk 1,2% terug te winnen. Op het Chinese vasteland wist men zelfs 2,3% te stijgen en de XINA50 future staat daarmee op een hoger punt dan dat het stond vóór het besluit van Trump. Of het daarmee op de weg terug is, durf ik zelf nog niet te zeggen, maar beleggers lijken de sessie van woensdag toch als overreactie te zien.

Europa trekt licht bij

Nadat ook Europa gisteren een roodgekleurde dag kende, kunnen we voorbeurs rekenen op een hogere opening. De winsten op de futures van de belangrijkste indices noteren op het moment van schrijven tussen de 0,25 en 0,4%. De AEX lijkt overigens te openen aan de onderkant van deze range. De markt lijkt daarmee weer bij te komen van de toch ietwat ‘paniekerige’ dag van gisteren.

Financiële Agenda

08:00 Duitsland Consumer Price Index (YoY) (JUN F)
10:30 Engeland Bank of England Credit Conditions & Bank Liabilities Survey
11:00 Euro-Zone Industrial Production w.d.a. (YoY) (MAY)
14:30 Canada New Housing Price Index (YoY) (MAY)
14:30 Verenigde Staten Initial Jobless Claims (7 JUL)
14:30 Duitsland ZEW Survey Expectations (JUL)
14:30 Verenigde Staten Consumer Price Index (MoM) (JUN)
14:30 Verenigde Staten Consumer Price Index Ex Food and Energy (YoY) (JUN)
20:00 Verenigde Staten Monthly Budget Statement (JUN)

Koersen

Jelle van Barneveld

Jelle van Barneveld

Accountmanager

Jelle van Barneveld werkt als Accountmanager bij LYNX. Hij begeleidt particuliere en zakelijke klanten op de beleggingsmarkt en geeft een-op-een uitleg over de handelsplatformen en beleggingsstrategieën. Tevens is Jelle een vaste schrijver van de LYNX Morning Call en geeft hij regelmatig masterclasses die deel uitmaken van het LYNX Educatieprogramma.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27