Verhoog met opties uw rendement op gekochte aandelen ING

Vorige week beschreef ik in mijn artikel Is het aandeel ING al aantrekkelijk om te kopen? de redenen waarom het aandeel ING afgelopen halfjaar zo hard is afgestraft en beloofde ik terug te komen met een optiestrategie. De problemen binnen de energiesector en de Italiaanse bankensector zijn hier grotendeels debet aan. Aangezien het aandeel ING populair is onder Nederlandse beleggers, heb ik een simpele optiestrategie waarmee u het rendement op uw aandelen ING kunt verhogen.

Opties op uw aandelen ING

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Het schrijven van een covered call
  • Gedekt schrijven op uw aandelen ING
  • Welke optie ga ik schrijven?
  • Positie management

Het schrijven van een covered call op aandelen ING

Het gedekt schrijven van opties is een veilige manier om het rendement op uw aandelen te verhogen, zeker in tijden dat de koers van uw aandeel daalt. Aangezien het aandeel ING afgelopen half jaar op z’n zachtst gezegd geen positief rendement oplevert, is het de hoogste tijd om de pijn iets te verzachten middels een optiestrategie. Het ergste wat u kan overkomen is dat u de aandelen kwijt raakt.

Het schrijven van een covered call is niets meer dan een calloptie schrijven op aandelen die u in bezit heeft. Als voorbeeld: u bezit 1.000 aandelen ING en schrijft 10 call opties ING (een optie vertegenwoordigt een onderliggende waarde van 100 aandelen). De geschreven callopties worden gedekt door de aandelen die u bezit.

Mocht de koers van het aandeel onder de uitoefenprijs van de geschreven calloptie expireren, dan is de ontvangen premie voor u en zorgt dit voor extra rendement op uw aandelen. Als de koers boven de uitoefenprijs expireert, bent u genoodzaakt de stukken te verkopen tegen de vooraf gestelde prijs en bent u uw aandelen dus kwijt.

Gedekt opties schrijven op uw aandelen ING

Gezien de huidige volatiele markt en in het bijzonder het aandeel ING, is dit een mooi moment om gedekte call opties te schrijven op uw aandelen ING. Door de hoge volatiliteit is de premie van de opties hoog. Dit speelt u als schrijver van de optie in de kaart, aangezien u een hogere premie ontvangt.

Welke optie ga ik op mijn aandelen ING schrijven?

Omdat u de gekochte aandelen ING hoogstwaarschijnlijk graag wilt behouden, is het van belang dat de uitoefenprijs van de optie op gepaste afstand ligt van de huidige koers. Momenteel noteert het aandeel ING rond een koers van € 9,85. Ik kies voor een uitoefenprijs van € 11, wat bijna 12% hoger is dan de huidige koers.

Naast de uitoefenprijs moet de expiratiedatum nog worden gekozen. Ik kies hier voor een redelijk kortlopende optie, aangezien de theta hier het hoogste is. Nadat de optie in maart is afgelopen, kunt u dit trucje uiteraard nogmaals herhalen.

Covered call

  1. Verkoop ING maart 2016 € 11 CALL (voor € 0,22)

Covered Call op aandelen ING

 

Voordelen van deze strategie:

  • Geen extra risico
  • Extra rendement

Nadeel van deze strategie:

  • Gemaximaliseerde winst

Positie management van aandelen ING

Als de koers van ING vlak voor expiratie ruim onder de € 11 noteert heeft u weinig te vrezen en kunt u de opties met een gerust hart waardeloos laten aflopen. Het enige waar u dan over na hoeft te denken is of u de strategie voor de komende maand nogmaals uitvoert. Als de koers vlakbij of zelfs boven de € 11 noteert, dan wordt uw beslissing iets moeilijker.

U heeft in dit geval drie keuzes: uw aandelen verplicht verkopen, de opties doorrollen of de opties met verlies terugkopen. Dit laatste heeft absoluut niet mijn voorkeur en raad ik u ten zeerste af, de overige twee opties licht ik graag voor u uit.

U kunt ervoor kiezen om de geschreven call opties te laten expireren en uw aandelen dus verplicht te verkopen op € 11. Dit kunt u doen als u verwacht dat het aandeel ING niet verder stijgt. Met uw ontvangen premie van zo’n € 0,22 moet de koers tijdens expiratie hoger zijn dan € 11,22, voordat u koerswinst begint mis te lopen. Vanaf de huidige koers is dit een stijging van zo’n 14%, een redelijke stijging dacht ik zo.

De tweede optie is het doorrollen van uw geschreven callopties. Deze keuze wordt gemaakt als u een verdere koersstijging van ING verwacht. Als u ervoor kiest de opties door te rollen, koopt u de geschreven maart opties terug en tegelijkertijd verkoopt u nieuwe callopties die in april expireren. Veelal kan dit tegen ongeveer dezelfde prijs, al hangt dit enigszins van de koers van het aandeel op dat moment af. U behoudt op deze manier uw aandelen.

Wat levert de strategie op aan extra rendement?

Zoals gezegd kunt u de callopties op dit moment schrijven tegen een premie van ongeveer € 0,22. Via LYNX is het mogelijk om vanaf € 1,70 aandelenopties te verhandelen, waardoor nog zo’n € 20 per optie overblijft. Op de huidige koers betekent dit een extra rendement van zo’n 2% in ruim één maand tijd. Het ergste wat u kunt overkomen is dat de aandelen zo’n 12% hoger worden verkocht op een prijs van € 11.

Meer informatie: Handelen in opties bij LYNX

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
ING

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker