TA: ‘Opwaartse koersuitbraken’

Vandaag wordt er veel aandacht geschonken aan ‘de nieuwe jaartop’ vandaag in de AEX-index. Het valt echter nog te bezien hoelang de slingers kunnen blijven hangen. Feit is evenwel dat opwaartse koersuitbraken de nieuwsgierigheid van belangstellenden in technische analyse wekt.

Akzo Nobel vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

Wat de AEX-index nog niet is gelukt, daarin slaagt het aandeel Akzo Nobel wel. Wat dan wel? Akzo Nobel boekt vandaag wederom een hoogste koers in haar beursgeschiedenis. Ook Kon.DSM en Wolters Kluwer noteren recordwaarden. Het aandeel Akzo Nobel trekt bijzondere belangstelling als gevolg van de opwaartse uitbraak uit een meerjarige zijwaartse tradingrange (€ 67 – € 78). Dit betekent in theorie dat de bandbreedte van de zijwaartse beweging naar boven omgeklapt mag worden. Er kan in de komende 12 maanden dus € 11 worden opgeteld bij € 67 om een koersdoel te becijferen bij € 89 per aandeel. Bij de huidige koers bestaat er dus 10% koerspotentieel nu de terugtest van de weerstandlijn een springplank-effect blijkt te hebben.

Orange (notering Euronext Parijs)

Niet iedereen zal staan te juichen om op recordhoogte te kopen. Voor hen die hoogtevrees hebben wordt gevraagd een uitstapje te maken naar de beurs in Parijs waar het telecombedrijf Orange een notering heeft. De koersgrafiek toont ook hier een zijwaartse trend in de afgelopen anderhalf jaar aan. De bodemniveaus van de afgelopen 12 maanden tussen € 13,30 en € 13,50 werden dit jaar diverse keren getest. De actuele stijging wijst nu op een dubbele bodem en wekt de fantasie om de koerstoppen van vorig jaar weer te gaan opzoeken bij € 16,20. Dat is een opwaarts koerspotentieel van ca. 18%. De afstand naar  € 13,30 bedraagt ca. 3%. Een ratio van 6:1 maakt ons nieuwsgierig in termen van kansen en risico’s.

AEX-index op uurbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Wat de afgebeelde grafiek NIET toont is de relatieve sterkte index (RSI) op basis van dagelijkse slotkoersen. De RSI is boven 70 te duur en onder 30 te goedkoop. Vlak voor kerst 2018 was de RSI-waardering onder 30 een koopmoment. In de eerste week van februari raakte de RSI boven 70 te duur, hetgeen ook op uurbasis (zie grafiek) het geval bleek. Op 7 februari werd een hoogste notering bereikt bij een AEX-stand 538,60. Sindsdien slingerde de AEX zich 6,3 punten boven 538,60 en 8,88 onder 538,60. De huidige RSI-waardering op uurbasis wijst weer op een te hoge waardering. Er is zelfs een momentumverlies waarneembaar. Kopen op opwaartse uitbraken is niet zonder risico’s.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27