TA: ‘De particuliere belegger is terug’

Beleggen is voor iedereen gemakkelijk als je met de stroom mee kunt roeien. Die periode deed zich voor vanaf maart 2009. Dat was het begin van de grote beurshausse toen iedereen nog huiverig was om zich aan de koopkant te melden. Gisteren werd bekend dat particulieren zich dit jaar weer melden.

Johnson & Johnson (JNJ) + 20/120-daags gemiddelde + relatieve sterkte t.o.v. HealthCare-ETF

Een gezonde manier om winst te maken op de beurs is het respecteren van de richting van de trend. In het Amerikaanse aandeel Johnson & Johnson (JNJ) zien we vanaf 2017 twee perioden waarin de beurskoers in een stijgende trend beweegt. De stijgende trend begint vanaf het moment dat het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde stijgt. Deze dalende trend begint van het moment dat het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde daalt. De keuze voor de parameters 20 en 120 zijn wellicht aanleiding voor een gezonde discussie, maar het zorgt er wel voor dat je precies weet wanneer trends beginnen en eindigen. Het is een methode, meer niet. En als de beurskoers erin slaagt om boven historische toppen uit te stijgen, dan is dat een gezonde ontwikkeling. Als de beurskoers ook nog sterker stijgt dan het sectorgemiddelde (zie roze relatieve sterktelijn van Johnson & Johnson versus SPDR Select Sector HealthCare ETF) wat wenst een belegger dan nog meer?

Boskalis Westminster vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelde + relatieve sterkte t.o.v. AEX-index

Het aandeel Boskalis Westminder toont al enige jaren een ongezonde trend. Het 20-daags gemiddelde noteert momenteel onder het 120-daags gemiddelde en de beurskoers zakt vandaag weg onder de correctiebodems van 2018. Een nieuw 12-maand’s dieptepunt kan nooit een goed teken zijn. Vooral niet als trendextrapolatie van het dalende trendkanaal koersrisico’s aangeeft richting € 16 in de loop van 2019. Dat betekent dat de argeloze particuliere belegger het risico loopt om 30% van zijn investering in Boskalis Westminster te gaan verliezen. Een tip daarom voor iedere belegger die dit jaar terug is gekeerd op de beurs: minder verlies is meer winst. Respecteer de trend!

AEX-index

AEX index grafiek

De AEX-index sloot gisteren voor de zesde opeenvolgende dag onder de openingskoers van de handelssessie. Dat betekent dat er ondanks de herstelpoging naar 530,03 op 3 december jl. de beurshandel eigenlijk tegenstribbelde. Anders gezegd, de AEX-beleggers geloofden niet echt in de opleving. Bij de opmaak van deze blog flirt de AEX-index met de psychologisch belangrijke 500-puntengrens. Een daling onder deze magische grens zal waarschijnlijk de perceptie menig belegger doen besluiten om de handdoek in de ring te gooien. Daardoor bestaat er een groeiend risico dat de recente tradingrange tussen AEX 500 en AEX 534 omklapt naar beneden en nog voor het einde van dit jaar AEX 466 op het koersenbord verschijnt. De particuliere belegger meldde zich dit jaar (helaas) weer te laat.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker