Profiteren van een oplopende rente? De BUXL groeit harder dan de BUXUS!

De Buxus plant kent u wel, mooi in vorm te brengen, groeit rustig aan en is een toonbeeld van kalmte. Zo was het vroeger ook met Nederlandse en Duitse staatsleningen. Pensioenfondsen kochten ze en hielden ze lange tijd in portefeuille aan, tussentijdse waardeschommelingen in deze obligaties werden ter kennisgeving aangenomen.

BUXL future

Pensioenfondsen en al hun onzekerheden

Tegenwoordig moeten pensioenfondsen te allen tijde aan al hun verplichtingen kunnen voldoen. Daar is op zich niks mis mee, ware het niet dat het per definitie niet valt uit te sluiten dat je verschuivingen krijgt tussen generaties. En daar waar Nederland het meest van alle landen opzij heeft gezet in pensioenpotten, zijn juist wij het meest nerveus over de omvang. Onze ziekelijke drang naar veiligheid maakt dat wij collectief een probleem waarnemen wat er helemaal niet is. Onze VOC-voorouders zouden er vermoedelijk om hebben moeten lachen.

Berekenen pensioenpotten

U moet bij de berekening van de pensioenpot van een bepaald toekomstig rendement op uw beleggingen uitgaan om te zien of u aan uw toekomstige (ook onzekere) verplichtingen kan voldoen. Onzekerheid alom dus en kleine verschillen in rendementen of verwachtingen hieromtrent laten de dekkingsgraad van een pensioenfonds met procenten tegelijk bewegen. Die malle Hollanders, ja dat zijn wij, zijn zo bang iets fout te doen dat we vast beginnen onze huidige pensioengerechtigden te korten (en flink ook, de korting is afgelopen jaren opgelopen tot circa 10% van hun pensioen).

En waarom? Omdat we mogelijk in 2043 spaaklopen…of in 2087… Dat weet niemand, want rendementen en dus ook pensioenen zijn nu eenmaal onzeker. Zeg nou zelf, denkt u dat uw pensioenfonds met al die knappe beleggingskoppen de komende jaren maar iets van 2% rendement gaat maken per jaar? Dan zou ik mijn pensioenfondsdirecteur direct ontslaan, maar dat terzijde!

Pensioenfondsen kopen lange obligaties tegen elke prijs, zo lijkt ’t

Goed, wat heeft bovenstaande nou met beleggen te maken? Nou heel simpel. Vele pensioenfondsen, rijkere particulieren met een pensioenprobleem of beleggers die gewoon geen zin hebben om risico te lopen, die kopen gewoonweg lange staatsleningen.

Dat zullen ze vermoedelijk niet doen vanwege het aantrekkelijke rendement. 10-jarige leningen van Duitsland geven een effectief rendement van circa 0,29% rente per jaar. De Nederlandse staatsobligaties geeft iets meer maar verder dan 0,44% per jaar kom ik ook niet. Dus na 10 jaar heeft u maar liefst 2,8% cumulatieve rente van de Duitse staat ontvangen voor de service om op uw geld te passen. Of 3,8% rente van Rutte en Hoekstra, hoera!

De korte rente gaat een keer omhoog

Op hetzelfde moment zijn er verschillende signalen dat zelfs Draghi, namens de ECB, als één van de aller laatste volgend jaar ergens de korte rente gaat verhogen. Vooruitlopend kunnen we kijken naar de VS die langzaam op stoom komt. Volgend jaar gaat daar de korte rente al richting de 3%. Ik vermoed dus dat wij die 2,8% van de Duitse staatslening binnenkort ieder jaar gaan ontvangen door een gestegen rente.

Vasthouden aan lange obligaties: slim plan?

Waarom koopt een pensioenfonds dan toch een 10-jarige lening? Of nog erger, een 30-jarige staatslening met een rente van rond de 0,99%? Dat is helemaal van de zotte. 30% rente ontvangen om voor maar liefst 30 jaar uw geld kwijt te zijn… Dat gelooft toch helemaal niemand? En toch is het zo. Een paar maanden geleden stond die 30-jarige rente nog op ruim 1,4%. Ook nog bizar laag maar een beetje gerommel in Italië en migrantenruzie in de EU en daar gaan we weer met een nieuwe rentedaling.

Dus ons ABP of welk pensionfonds dan ook ontvangt 30% rente in 30 jaar en is daar heel blij mee. Zo dekken ze zich namelijk in tegen grote schommelingen in hun dekkingsgraad. Die wordt namelijk voor een aanzienlijk deel bepaald door de lange rente die zo de verplichtingenkant bepaald. Dit lijkt op een soort selffulfilling prophecy.

Men blijft in vergrijzingsland lange leningen kopen, waardoor de lange rente daalt. Hierdoor ontstaat nog meer pensioenpaniek en nog meer aankopen in deze lange obligaties. Als we het over Nederland en Duitsland hebben: de economie groeit en er is geen begrotingstekort. De schuld als percentage van de economie daalt dan ook weer aardig door. Nederland heeft nog maar een schuld van 56,7% ten opzichte van het BBP en dat gaat de komende jaren met circa 2 à 3 procentpunten naar beneden. Dit betekent schaarste in de lange leningen!

Rutte en Hoekstra lachen zich suf natuurlijk, de Nederlandse staat betaalt binnenkort over de gehele staatsschuld minder dan 0,5% rente als het zo doorgaat.

Het logische bloedbad in de lange obligaties

Op deze manier houden we deze zeepbel met zijn allen prima in stand! Tot er een moment komt dat aan deze collectieve waanzin een einde komt en de lange rente oploopt. Dat kan langzaam en gestaag maar ook schoksgewijs gebeuren.

Dus mocht u met mij denken dat we over drie jaar, als de ECB toch écht een aantal malen de rente heeft verhoogd tot stel 2%, de 30-jaars rente toch écht weer rond de 2,5% zal staan, dan kunt u zich het bloedbad bij de langlopende obligaties wel voorstellen. Een daling van de obligaties van 30% tot 40% is dan een logisch gevolg gezien de enorm lange looptijden.

Wat kan ik hiermee als particulier?

Allereerst moet u zich natuurlijk goed verdiepen in de koersvorming van langlopende obligaties. Die bewegen soms fors op de wijziging van de lange rentevoet in de markt. Een rentestijging veroorzaakt een daling in de prijs van de obligatie. Als we dat doorhebben, weten we dat we geen lange obligaties willen kopen, maar juist verkopen(!) om later, op een lagere koers, terug te kopen. “Short” gaan heet dat… Maar dat kunnen toch alleen professionals?

BUXL: future op de lange rente

Gelukkig bestaan er op de rente future contracten die u net zo makkelijk short als long kunt gaan. Let goed op de hoeveelheid contracten en de vereiste margin. Eén contract gaat over meer dan 100k onderliggende waarde. Hiermee kan het zeer giftig spul zijn in de portefeuille. Zorg ervoor dat u nooit gedwongen u positie moet afbouwen vanwege te weinig margin (margin-call). Maar als dan de dag komt dat de lange rente op gaat lopen: dan bent u spekkoper!

Timing is niet te doen

Net als bij aandelen is timing een heikele kwestie. Ik heb de gedachte aan het shorten van BUXL eerder gehad en ook uitgevoerd. In 2016 met succes en winst genomen toen de rente inderdaad opliep. In 2018 heb ik weer een shortpositie, die kost me tot nu toe geld. Maar ik heb de tijd en de overtuiging dus wacht rustig af.

Samenvatting:

Door de vergrijzing in Europa is er veel vraag naar veilige lange staatsobligaties. Die zijn echter zo duur, dat ze de komende 30 jaar bij elkaar maar een slordige 30% rente gaan betalen. Althans, bij de huidige koers van die lange obligaties. Als u de tijd heeft en denkt dat deze collectieve gekte ten einde komt, dan kunt u via het ‘short’ gaan van een BUXL-contract heel veel geld verdienen bij een stijgende lange rente!

Rob Stuiver

Rob Stuiver

Eigenaar VOCBeleggen.nl

Rob Stuiver heeft 20 jaar ervaring in diverse functies als beleggingsadviseur bij ABN AMRO. Rob is ook de auteur van het boek Van Stuiver tot Miljardair. Tevens is Rob eigenaar van de website VOCBeleggen.nl, waarop hij maandelijks interessante artikelen publiceert.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27