Relatie Trump en Xi biedt bedrijven perspectief

Wall Street kende gisteren opnieuw een handelsdag die zich kenmerkte door kalmte. Nu de relatie met China en de Verenigde Staten steeds verder herstelt, lijkt het erop dat beleggers zich momenteel weinig zorgen maken.

Voor de Dow Jones index was het de achtste achtereenvolgende dag dat er een winst werd geboekt. De industriële index steeg met 0,27%. Zowel de S&P 500 als de Nasdaq bleven dichtbij huis. Eerstgenoemde wist de handelsdag uiteindelijk te sluiten met een winst van 0,09% en staat nu op een stand van 2730 punten. De technologie-index deed het iets beter en sloot af met een winst van 0,17%.

Chipindustrie in trek na nieuwe impulsen omtrent overname

Voornaamste stijgers op de Nasdaq waren de bedrijven in de chipindustrie. Dit had mede te maken met de nieuwe ontwikkelingen aangaande de overname van het Nederlandse bedrijf XNP door Qualcomm. De voormalig halfgeleiderdivisie van Philips staat al enige tijd in de belangstelling bij de Amerikaanse grootmacht in de industrie van semiconductors. Destijds belemmerde de moeizame relatie tussen China en Amerika een overname, maar toen de aankondiging vanuit China kwam dat de overname opnieuw onder de loep wordt gelegd, kenden beide bedrijven een mooie stijging. Qualcomm steeg uiteindelijk 2,7% en voor aandeelhouders van NXP was het helemaal een mooie dag met een stijging van 11,9%.

De coulance vanuit China volgt kort na de aankondiging van de Amerikaanse president, waarbij hij terugkomt op zijn maatregelen jegens het Chinese ZTE. Trump legde de telecommultinational een maand geleden nog een verbod op om handel te drijven met Amerikaanse bedrijven nadat ZTE niet stopte met het aanbieden van haar producten in Iran. Zondag twitterde de Amerikaan dat hij in samenspraak is met president Xi om het bedrijf een tweede kans te bieden. Het lijkt er op dat Trump en Xi inmiddels erg goed met elkaar overweg kunnen en dat er weer volop handel gedreven wordt tussen de grootmachten.

Aziatische markten licht in de min

De Aziatische markten hebben geen indrukwekkende dag achter de rug. De lichte stijging in Amerika heeft geen aanzet kunnen geven tot wereldwijde stijgingen. Meevallers in Azië waren de staalproducenten en ook de bankensector eindigde in de winst.

De Nikkei 225 sloot de dag af met een verlies van 0,12%. In Hong Kong staat het verlies momenteel op 1,2%. De Hang Seng heeft een mooie sessie achter de rug met 7 winstgevende handelsdagen, maar gaat vandaag weer een tikje terug. Met name een aantal zwaarwegende financiële bedrijven en de techaandelen leiden het verlies momenteel in.

Europa zwak in de voorbeurshandel

Op het Damrak was het voornamelijk ABN Amro dat in een kwaad daglicht kwam te staan. De matige cijfers die de bank gisteren publiceerde, schoten vanzelfsprekend in het slechte keelgat bij beleggers. Het aandeel sloot de dag uiteindelijk af met een verlies van 6%. Opvallend is wel dat het als één van de weinige bedrijven voorbeurs in de plus staat met een winst van 0,9%.

Vooralsnog lijkt het erop dat de Europese markten een ongunstige opening tegemoet gaan. De verliezen liggen erg dicht bij elkaar en liggen momenteel allen rond de 0,3%.

Kwartaalcijferoverzicht

Financiële agenda

– 08:00 uur: Duitsland Prelim GDP

– 11:00 uur:  Eurozone Flash GDP

– 11:00 uur: Duitsland ZEW Economic Sentiment

– 11:00 uur: Eurozone Industrial Production

– 14:30 uur: Verenigde Staten Core Retail Sales

– 14:30 uur: Verenigde Staten Retail Sales

– 14:30 uur: Empire State Manufacturing Index

Koersen

 

Jelle van Barneveld

Jelle van Barneveld

Accountmanager

Jelle van Barneveld werkt als Accountmanager bij LYNX. Hij begeleidt particuliere en zakelijke klanten op de beleggingsmarkt en geeft een-op-een uitleg over de handelsplatformen en beleggingsstrategieën. Tevens is Jelle een vaste schrijver van de LYNX Morning Call en geeft hij regelmatig masterclasses die deel uitmaken van het LYNX Educatieprogramma.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27