Rentebesluiten in Europa en Turkije op de agenda

De indices in Amerika waren gisteren niet in staat eensgezindheid uit te stralen. Aan het einde van de handelsdag wist de breed samengestelde S&P 500 nog een marginale winst van 0,04% uit de wacht te slepen, terwijl de Nasdaq Composite het schip verliet met een licht verlies van 0,23%. Hoewel ook de S&P afstevende op een licht verlies, werd deze in het laatste handelsuur nog omgebogen naar een groene einduitslag. Dit had alles te maken met het nieuws dat China en de VS opnieuw aangaven de onderhandelingen betreffende de handelssituatie tussen beiden voort te zetten. De industrieel samengestelde Dow Jones wist daar het meest van te profiteren en sloot op een winst van 0,11%. Uiteraard waren het infrastructurele spelers als Caterpillar en Boeing die daar de meeste winst wisten te verzilveren. In de nachtelijke futurehandel lijkt overigens dat de winst van de S&P al teniet is gedaan. Dat er een negatief sentiment heerst over de Amerikaanse indices, hoort u uit mijn mond nog niet komen. Feit is wel dat de grootste euforie sinds vorige week even plaatsmaakt voor een iets meer behouden houding onder beleggers.

Zoals te zien in de grafiek bevindt de S&P zich nog altijd in een opwaarts trendkanaal en het zal moeten blijken of de koerstop, die eind januari werd neergezet en inmiddels is doorbroken, kan gaan fungeren als steunniveau.

Beleggers keken gisteren uit naar het aandeel Apple. Het bedrijf met de grootste marktkapitalisatie (1,08 B) ter wereld kondigde 3 nieuwe iPhones aan die het dit jaar zullen moeten gaan doen voor de blikvanger van de Nasdaq. Na de presentatie bleef rumoer rondom het aandeel uit en kon er niet voor zorgen dat de tech-index in de groene cijfers belandde. Sterker nog, ondanks een sterke opening verloor het aandeel aan het einde van de dag zo’n 1,2% en ging het de dag uit met een prijs van $ 221,07.

Azië kent positieve sessie

De Aziatische markten hebben positief gereageerd op de voortgang van de gesprekken tussen China en de Verenigde Staten. Gisteren werd nog bekend dat China aanvraag voor een meeting had gedaan met de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om het daarin te hebben over mogelijke sancties ten opzichte van Amerika. De grootste winst wordt momenteel geboekt in Hongkong, waar de Hang Seng index 1,8% hoger staat.

De Shanghai Composite staat op een stijging van 0,8% en de Japanse Nikkei 225 sloot af met een winst van 0,82%. De winsten boksen uiteraard nog niet op tegen de forse verliezen die al het hele jaar worden geleden. Om op te krabbelen uit het dal moeten de Aziatische indices echt in een langere periode van stijging moeten komen in plaats van incidentele winsten. Om dat af te dwingen moet een positief sentiment  ontstaan uit een verbeterde handelsrelatie met Amerika.

Turks- en Europees rentebesluit op de agenda

Europese indices kleuren afgaande op de futures vooralsnog rood. De verliezen bungelen op het moment van schrijven zo rond de 0,3%. Voor vanmiddag houden beleggers een oogje in het zeil bij de uitspraken van de ECB. Mario Draghi kondigt het rentebesluit aan. In juni liet Draghi al weten dat het geen rentewijzigingen verwacht tot de zomer van 2019. De huidige lage rentes worden door de Centrale Bank gehandhaafd met het oog op het behalen van de inflatiedoelstelling van 2%. Beleggers verwachten dat het opkoopprogramma van staats- en bedrijfsleningen gehalveerd wordt tot € 15 miljard. Naar verwachting zal het opkoopprogramma helemaal stoppen in december dit jaar.

Interessant is tevens het rentebesluit in Turkije dat om 13:00 uur Nederlandse tijd bekend wordt gemaakt. Om het gigantische inflatiegehalte tegen te gaan wordt daar een stijging in de rentes verwacht van maar liefst 3,25%. Een verhoogde rente moet gaan zorgen dat een verdere devaluatie van de lira wordt voorkomen. Sinds begin dit jaar verloor de lira al bijna 40% aan waarde.

Semiconductors in de knoei

Beleggers kijken daarnaast naar hoe de halfgeleiderindustrie opstaat uit de dump van gisteren. Een negatief rapport van Goldman Sachs zorgde ervoor dat de sector in zwaar weer kwam. ASML verloor daarop bijna 5% en ook het Amerikaanse Micron Technology moest het ontgelden en verloor ruim 4%. Voor ASML is het lang geleden dat het te maken had met verliesdagen als deze. Gisteren vond er handel plaats in een prijsrange van €148 – €149, waarmee het toch door verschillende niveaus is gezakt. Of de koers nog voor het einde van dit jaar richting haar koersdoel van €200 beweegt, is toekomstmuziek. Voor nu lijkt dat nog een ver-van-mijn-bed-show voor de krachtpatser uit Veldhoven.

Financiële Agenda

08:00 uur: DE Consumptie Prijs Index (0,1%)
13:00 uur: Turkije Rentebesluit
13:45 uur: ECB Rentebesluit
13:45 uur: ECB Marginale beleningsfaciliteit
13:45 uur: EU Depositorente
14:30 uur: ECB Persconferentie (Draghi)
14:30 uur: VS Consumptie Prijs Index (0,3%)
14:30 uur: VS Eerste Aanvragen Werkloosheidsvergoeding (210K)

Koersen (8:10)

Jelle van Barneveld

Jelle van Barneveld

Accountmanager

Jelle van Barneveld werkt als Accountmanager bij LYNX. Hij begeleidt particuliere en zakelijke klanten op de beleggingsmarkt en geeft een-op-een uitleg over de handelsplatformen en beleggingsstrategieën. Tevens is Jelle een vaste schrijver van de LYNX Morning Call en geeft hij regelmatig masterclasses die deel uitmaken van het LYNX Educatieprogramma.

Meer:
AEX
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27