Zwak slot van FAANG & Japanse beurs vormt lagere top

Wall Street hield zich opvallend rustig gisteren. FAANG-aandelen vielen op, want ze sloten bijna allemaal lager. Alphabet deed het met een verlies van 2,66% het slechtste. De S&P 500 kwam nauwelijks van zijn plek en sloot 0,22% lager op 2.731,61 punten. De Nasdaq-100 sloot 0,37% lager op 6.997 punten. Beleggers verwerkten de State of the Union toespraak van President Trump. De aandacht was daarnaast vooral gericht op individuele bedrijven die met kwartaalcijfers kwamen. Spotify liet weten vorig jaar zijn maandelijks actieve gebruikers heeft zien groeien met 27% tot 207 miljoen. Ook steeg de omzet met 30% op jaarbasis tot 1,5 miljard euro, geholpen door meer betalende abonnees. Onder aan de streept hield de muziekstreamingdienst een nettowinst van 442 miljoen euro over. Dat was stukken beter dan de min van 596 miljoen euro een jaar eerder. Voor beleggers blijkbaar niet genoeg, het aandeel sloot 2,83% lager. Andere bedrijven die met cijfers kwamen waren General Motors(+1,55%), Walt Disney(-1,11%) en Snap (+22%).

Meer dan 55% van de bedrijven uit de S&P 500 hebben de kwartaalcijfers, en in sommige gevallen de jaarresultaten, bekendgemaakt. Circa 68% van deze bedrijven wisten de verwachtingen te verslaan. Op zich best aardig, maar de verwachtingen voor het komende jaar zijn veelal getemperd. De S&P 500 is nog altijd opwaarts gericht en lijkt niet te stoppen. Toch zagen we gisteren een inside bar. De candle van gisteren vond geheel plaats binnen het gebied van die dag daarvoor. Deze candle geef toch aan dat de kracht wat afneemt en dat een rondje winstnemingen op de loer ligt.

Japanse beurs stoot zijn hoofd

De beurs in China is al de gehele week gesloten vanwege het Chinese Nieuwjaar. Weinig richting vanuit China dus en al helemaal geen vordering op handelsgebied tussen de VS en China. Japan is wel gewoon open maar sloot 0,59% lager op 20.751 punten.  Japanse exportbedrijven hadden het zwaar door toenemende zorgen over een afnemende groei van de bedrijfswinsten. SoftBank wist op kwartaalcijfers echter 17,73% hoger te sluiten. Het Japanse conglomeraat boekte afgelopen kwartaal fors meer winst dankzij hogere waarderingen van zijn portefeuille van technologie-investeringen. De bank maakte tevens bekend voor miljarden aan eigen aandelen te gaan inkopen.
Als we naar de grafiek kijken zien we eigenlijk dat de Japanse beurs nog altijd in een dalende trend zit. De Nikkei 225 index lijkt zelfs te zijn afgeketst op de voormalige koersbodem waardoor er een mogelijke lagere top is ontstaan. We moeten rekening houden met verkoopdruk dus.

Europa opent lager

Na het zwakke slot in de VS gisteren lijken de Europese beurzen lager van start te gaan. De futures wijzen voorbeurs op een iets lagere start. Zo staat de DAX future momenteel 0,33% lager rond een stand van 11282 punten. De AEX was gisteren de uitblinker in Europa geholpen door ING en ASML, maar gaat vandaag met een verlies van 0,22% uit de startblokken. Vandaag komt de Bank of England met haar rentebesluit maar verder moeten beleggers het vooral doen met kwartaalcijfers. Theresa May gaat vandaag in Brussel in gesprek met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker over de manier waarop de Britten de EU gaan verlaten. Het vertrekt staat officieel nog altijd gepland voor 30 maart. Ze spreekt ook met EU-president Donald Tusk, EU-onderhandelaar Michel Barnier en leden van het Europees Parlement.

Als we naar de grafiek van de AEX kijken zien we een ijzersterk technisch beeld. Toch ligt een rondje winstnemingen op de loer. Zeker als je je bedenkt dat de index sinds eind vorig jaar in bijna een rechte lijn 13% is opgelopen. Het blijft natuurlijk erg lastig om zo iets precies te timen, het beste is dan ook om een rode dag of omkeerpatroon af te wachten.

Alle 4e kwartaalcijfers op een rij

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen.

Financiële agenda

  • Chinees Nieuwjaar – Beurzen gesloten
  • 08:30 DE Industriële Productie
  • 08:00 DE Handelsbalans

Koersen (08:00)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27