TA: ‘Short-sellers in Fugro’

Mediabronnen berichtten over de gok op een daling in het aandeel Fugro door het grootste hedgefund ter wereld. Wat vertelt de grafiek ons?

AEX-index op uurbasis

Wie het financiële nieuws volgde vandaag kon o.a. kennisnemen in de media-berichten met de volgende strekking: “Aanvankelijk leek er weinig aan de hand en stevende de AEX af op een licht hogere stand. Tot de Amerikaanse inflatiecijfers zich aandienden.” De AEX-index noteerde tussen 14:30 uur en 15:00 uur de volgende koersniveaus: open/hoog 524,04, laag 518,05 en slot 521,34. De AEX verloor in dit tijdbestek ca. zes indexpunten, om daarna te herstellen.

Deze beweging was voorspelbaar, want in de grafiek op uurbasis blijkt op 12 februari een koersgat (‘gap’) te zijn ontstaan. Het bekende gezegde luidt ‘gaps should be filled’. Een intraday daling was dus te verwachten. En er liggen nu aan bovenkant koersgaten om gevuld te worden. Tot zelfs 549,95.

RANDSTAD Holding op kwartaalbasis vanaf 1990

Vandaag werd bekend dat de Nederlandse economie in 2017 de snelste groei heeft geboekt in tien jaar. Deze groei staat niet op zichzelf, want ook in de rest van Europa is sprake van een sterke groei. Uitzendconcern Randstad profiteert van deze gunstige ontwikkeling en heeft besloten om een superdividend aan haar aandeelhouders uit te keren. Dit besluit wordt door aandelenbeleggers vanzelfsprekend positief ontvangen.

Hoewel het eerste kwartaal van 2017 nog maar halverwege is, blijkt uit de grafiek op kwartaalbasis een zeer positieve start van 2018 (ca. + 12,5%). Terwijl de kortetermijntrend positief is, moeten langetermijnbeleggers zich afvragen hoelang de goede tijden nog voortduren. Het mooiste nieuws voor aandelenbeleggers komt meestal nabij belangrijke toppen.

FUGRO vanaf 2017 + 20/120-daags gemiddelden + SAR-indicator

De koers van bodemonderzoeker Fugro profiteerde van een traditionele eindejaars/nieuwsjaarrally. Het grootste hedgefonds ter wereld, Bridgewater, zou echter recent omvangrijke shortposities hebben opgebouwd om te anticiperen op een grote koersdaling. Helaas moeten beleggers zulk nieuws achteraf vernemen uit krantenberichten. In de recente technische analyse columns werd uitgelegd wat de toegevoegde waarde is van beleggen in de richting van de trend met behulp van twee koersgemiddelden.

Ook werd de SAR-indicator onder de aandacht gebracht om de neerwaartse risico’s tijdig te duiden. Op 20 december 2017 bleek Fugro in een stijgende trend te belanden bij een koers op EUR 12,55. Op 10 januari 2018 werd de SAR-indicator neerwaarts gebroken bij een koers op EUR 13,43. Na een korte opleving werd de SAR-indicator op 30 januari jongstleden opnieuw neerwaarts gebroken bij een koers op EUR 13,26. Dat is ruim op tijd voor het nieuws gisteren omtrent short-sellers.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27