TA: ‘Siemens waarschuwt Duitse economie’

Het Duitse IFO-instituut toonde in haar maandelijkse verslag somberheid troef. Gesproken werd over de toenemende twijfels over de groeivooruitzichten. Nadat de Duitse automobielindustrie al op de rem trapte vorig jaar, zien we nu in het aandeel Siemens een zorgwekkende ontwikkeling.

SIEMENS AG vanaf 1999 op maandbasis

Het aandeel Siemens geeft een behoorlijk betrouwbare afspiegeling van het wel en wee in de Duitse electronica-industrie. Begin deze eeuw floreerde Siemens tijdens de technologiehausse en in 2017 werd zelfs even kortstondig een nieuw recordniveau gevestigd. De Duitse Frankfurter Allgemeine Zeitung sprak ondanks de terugval daarna in oktober 2017 over de Duitse ‘wirtschaft’ nog duidelijke taal “Es floriert alles”. De koersdaling van het aandeel Siemens onder de meerjarige stijgende steun-lijn vanaf de bodem in 2008 heeft hetzelfde karakter als de trendbreuk in maart 2008. Wellicht volgt er nog iets van een opluchtingsrally, maar de chartist houdt nu voor 2019 zijn adem pas echt goed in.

Signify

Het licht begint weer te gloren bij Signify, de voormalige lichtdivisie van Kon.Philips, als we deze week kijken naar de koersprestaties. Het aandeel Signify doofde in de afgelopen twee jaar uit en testte de dieptepunten uit 2016 die enkele maanden na beursgang werden gevormd rond € 20. In 2018 werden een aantal mislukte pogingen ondernomen om duurzaam boven het 24-weeks (rode) gemiddelde te stijgen. Tot op heden is dat telkens mislukt. Maar de hogere bodem in de relatieve sterkte index (RSI) op 26 oktober 2018 en de bullish (week)hamer in de eerste helft van vorige maand lijken nu voldoende energie te leveren om voor aandelenbeleggers de komende tijd een lichtpunt te zijn in onzekere beurstijden.

AEX-index

De getoonde weekcandle is nog niet helemaal bijgewerkt t/m de slotkoers van deze handelsweek, maar de vorm van de weekcandle is het spiegelbeeld van de bodempatronen twee jaar geleden en begin september 2017. Een groot gedeelte van de weekrange wordt weer ingeleverd, waardoor de AEX met een soort hamerslag te maken krijgt. Zeven weken op rij toont de AEX-index nu ongekende veerkracht vanaf de paniekbodem eind 2018. Maar de energie lijkt verbruikt bij het bereiken/testen van de voormalige steunzone begin september 2018 tussen AEX 533,91 en AEX 538,51. Een reactie naar AEX 515 tot AEX 505 in de nabije toekomst wordt wat meer realistisch nu dan een rit naar de toppen van vorig jaar.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27