SNAPT u steun en weerstand?

Op 2 maart jl. ging het aandeel SNAP Inc. naar de beurs. De introductiekoers bedroeg $ 17 per aandeel, maar de eerste beursnotering kwam tot stand bij een openingskoers op $ 24. De slotkoers op $ 24,48 lag 44% boven de prijs die de gelukkige bezitters bij toewijzing van de aandelen hadden betaald.

Degenen die de hand probeerden te leggen op SNAP kregen iets meer dan 24 uur de tijd om hun slag te slaan. Immers, de koersstijging resulteerde in een koerstop op $ 29,44 in de eerste anderhalf uur van de volgende handelsdag (3 maart 2017).

Grafiek op minuutbasis

Grafiek op dagbasis

De laagste koersnotering  op de dag van introductie werd in de eerste vijf minuten na opening gezet bij een beursnotering op $ 23,50. De fortuinlijke speculant die na de beursgang direct de stukken SNAP had weten te bemachtigen heeft dus maximaal $ 5,94 per aandeel verdiend (+ 25%) als hij gelukkig wist te handelen.

Het aandeel SNAP sloot op 16 maart op $ 19,89. Deze notering lag nog boven de introductiekoers, maar $ 3,61 onder de laagste notering van de eerste handelsdag. Voor hen die SNAP op de beurs relatief goedkoop hebben gekocht, betekent dit een koersverlies van ruim 15%. Zij die kochten op de openingskoers van de tweede handelsdag ($ 26,39) en de stukken SNAP nog in bezit hebben, kijken aan tegen  een koersverlies van $ 6,50 per aandeel (- 24,6%).

De psychologie achter steun en weerstand blijkt nu al uit het jonge koersverloop van SNAP. Op de derde handelsdag opende SNAP Inc. op $ 28,17 waarna de slotkoers tevens de laagste slotkoers van de handelssessie bleek ($ 23,77).  Op de vierde handelsdag (7 maart) opende het aandeel lager. Het liet een gat achter in de koersgrafiek tussen $ 23,77 en $ 22,50.

Wat zouden de speculanten van het eerste handelsuur in de geschiedenis van SNAP nu doen?

Antwoord: zij wachtten een koersherstel af naar $ 23,50 om vervolgens te proberen zonder verlies uit het aandeel te stappen. Deze logica ‘snapt’ iedereen die wel eens te maken heeft gehad met een winst- of verliesgevende positie. Op 8 maart werd tijdens de handelsuren een hoogste notering bereikt op $ 23,68. De spijtoptant van het eerste uur heeft dus maximaal $ 0,18 per aandeel verdient. De overgebleven marktpartijen kregen daarna haast om te verkopen.

Immers, het aandeel SNAP sloot diezelfde dag op $ 22,71 waardoor de ongerealiseerde koerswinsten waren omgeslagen in koersverliezen. In de dagen erna sloot het aandeel SNAP telkens onder de openingskoers met uitzondering van 15 maart. SNAP wist toen boven de openingskoers te sluiten op $ 20,77. Dit koersniveau ligt echter onder de laagste koersnotering van 7 maart jl. ($ 20,64).

Wat is de conclusie?

De conclusie dringt zich op dat degenen die SNAP Inc. op 14 maart nog in bezit hadden de emotionele druk voelden toenemen om alsnog bakzeil te halen. Op 13 maart sloot SNAP immers op $ 20,58 en dat bleek dus een nieuw dieptepunt op leveren.

Er zijn voldoende fundamentele argumenten op te sommen waarom SNAP Inc. een zeer speculatief aandeel is. Veel fundamenteler echter is wat er in het brein van de speculanten omgaat. Om dat te snappen geeft de beurskoers heel concrete aanwijzingen. De technische analyse legt de psychologie achter vraag en aanbod bloot. In dit tijdperk van social media en toevloed aan informatie moet iedereen weten wat wel en niet doorslaggevend is voor de koersvorming.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27