TA: ‘Zijn er nog sterke aandelen?’

Het is voor de particuliere belegger momenteel moeilijk om niet met koersverliezen te worden opgezadeld. De aandelenkoersen staan wereldwijd onder druk. Negatief beladen woorden, zoals recessie, handelsoorlog, brexit en gele hesjes zetten aan tot verkoopdruk. Zijn er nog sterke aandelen?

EXELON CORP (EXC) weekdata vanaf 2009 + 24-weeks gemiddelde

Beleggers hoeven niet noodzakelijkerwijs de uitkomst te weten van de vele onzekerheden waarin de effectenmarkten opeens worden geconfronteerd. Niemand kent de afloop. Niemand heeft echt invloed op de gevolgen voor de beurskoersen. Het enige dat beleggers echt energie geeft is een tactiek om mee te surfen op positieve trends. Op deze plek is al oneindig vaak betoogd dat de hellingshoek van het 24-weeks gemiddelde aangeeft in welke richting de onderliggende trend beweegt. Wanneer de belegger besluit om alleen een positie in te nemen boven dit stijgende gemiddelde dan is een wekelijkse check voldoende of er nog waarde wordt toegevoegd. Het Amerikaanse aandeel Exelon Corp. (EXC) illustreert hoe energiek het bedrijf door beleggers wordt beoordeeld.

WDP SICAFI op maandbasis + Relatieve Sterkte Index (RSI)

Het aandeel WDP-SICAFI noteert op Euronext Brussel en vertegenwoordigt de waardering van een kantoor dat bedrijfsvastgoed bezit en gespecialiseerd is in het ontwikkelen van opslag- en distributieruimtes. Sinds het dieptepunt in 2009 toont de logaritmische koersgrafiek een fraaie opgaande trend waar trendvolgers tot nu toe heel veel plezier aan beleven. Nu de wereldeconomie hapert, rijst de vraag of het extrapoleren van stijgende trends wel gerechtvaardigd is. Een indicatie hiervoor geeft de waardering van de relatieve sterkte index (RSI). De RSI weerspiegelt een positief momentum, maar bevindt zich nu wel op historisch hoge waarderingen. Beleggers in WDP-SICAFI doen er dan ook verstandig aan om risicogrenzen te stellen voor wat betreft verliestolerantie van ongerealiseerde winsten.

AEX-index + 20-daags gemiddelde + 120-daags BollingerBands

De AEX-index komt vandaag met de schrik vrij dankzij een terugkerend herstel boven de 500-puntengrens. Of beleggers lang plezier zullen hebben van de horizontale steun is gelet op de dalende hellingshoeken van het 20-daags en 120-daags gemiddelde echter nogal discutabel. Deze waarneming is van belang voor trendvolgers, omdat er tijdens de recente verkoopgolf twee koersgaten zijn ontstaan tussen de dagelijkse handelsnoteringen. Tussen AEX 522,27 en AEX 518,70 is een ‘gap down’ geslagen en daarna tussen AEX 515,98 en AEX 511,00. De terugkeer binnen de 120-daags BollingerBands biedt de mogelijkheid om deze koersleemtes op te vullen. Zodra deze klus is geklaard kan de volgende dalingsfase toeslaan.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27