TA: ‘ASML Holding opnieuw geanalyseerd’

Wat moet je als belegger geloven? Fundamentele analyses? Technische analyses? Kwantitatieve analyses? De berichtgeving is soms tegenstrijdig. Was ASML nu wel of geen slachtoffer van Chinese spionage? Lijdt ASML hierdoor echt honderden miljoenen verlies? Hoe oordeelt de markt?

ASML Holding

De chartist kan zich niet onttrekken aan de dagelijkse hoeveelheid informatieruis. Dat geldt ook voor beleggers. Wat van belang is en wat niet wordt door vraag en aanbod snel duidelijk wanneer deze elkaar de hand schudden op de beurs. Er komt dan een beurskoers tot stand. Van belang zijn de grote golfbewegingen. De dagelijkse koersschommelingen zijn de rimpelingen in de golfslagen. De golfslag in het aandeel ASML Holding is sinds eind januari weer opwaarts gericht na de trendbreuk uit het dalende trendkanaal en stijging boven het 120-daags gemiddelde. De hogere bodems en toppen in de grafiek op dagbasis leiden nu tot een stijgend 20-daags gemiddelde boven een stijgend 120-daags gemiddelde. Spionage of niet. Miljoenen verlies of niet. De markt toont vertrouwen in ASML Holding. Dat blijkt ook uit de stijgende relatieve sterktelijn ten opzichte van de AEX-index.

ASML Holding

Randstad Holding op maandbasis (log-schaal)

Bij centrale bankiers en het Internationale Monetaire Fonds bestaan er terugkerende zorgen over de wereldeconomie. Indien deze opvatting juist blijkt dan zou het aandeel Randstad Holding te lijden moeten krijgen van afnemende economische activiteiten. Er wordt gehoopt dat deze zorgen onterecht zijn. De koersdaling van het aandeel Randstad vorig jaar onder de stijgende steunlijn in de koersgrafiek op logaritmische schaal voedt het idee dat de zorgen wel degelijk terecht zijn. Aandelenkoersen zijn immers vaak goede barometers gebleken voor het toekomstige wel en wee in de economie. De recente opleving van de koers van Randstad Holding sluit aan in de cyclus waarin de aanduiding ‘hoop’ passend is. Er lijkt sprake van een klassieke terugtest/pullback, waarna de risico’s in versneld tempo terugkeren (en hoop plaats maakt voor vrees enz.).

Randstad Holding op maandbasis (log-schaal)

AEX-index vanaf 1 april 2019 op halfuurbasis

De AEX-index maakt in aanloop naar het cijferseizoen pas op de plaats. In de afgelopen week dobberde de Nederlandse beursgraadmeter richtingloos op en neer tussen 559 en 564. Bij een indexstand op 563,98 heeft het collectieve geheugen van de Nederlandse beleggers nog de top uit 2007 in gedachten. Dat zou een reden kunnen zijn waarom nu de spreekwoordelijke kat uit de boom wordt gekeken. Hogere koersniveaus zijn natuurlijk alleen gerechtvaardigd als er perspectief is op hogere bedrijfswinsten en toenemende groei. Maar deze fundamentele rechtvaardiging moet wel technisch worden bevestigd met een opwaartse uitbraak boven AEX 564. Zolang dat niet gebeurt heeft de markt zo haar twijfels. En bij twijfels geldt ‘niet inhalen’.

AEX-index vanaf 1 april 2019 op halfuurbasis

Kijk hier de masterclass over Technische Analyse terug:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27