TA: ‘Beperkingen in Apple en Google’

Als we het nieuws in The Financial Times mogen geloven in deze wereld vol ‘fake news’, dan sluit het wereldwijde net van toezichthouders zich om de activiteiten van de grote technologiebedrijven te beperken. Denk hierbij o.a. aan Apple Inc. en Alphabet Inc.C. De koersgrafieken van deze bedrijven zijn niet nep, maar tonen nu beperkingen.

APPLE INC. (AAPL) vanaf 2013 + 4/24-weeks gemiddelden

De koersgrafiek van het aandeel Apple Inc. (AAPL) toont in de afgelopen jaren een gestage klim. De laatste correctiebodem werd rond $ 150 voltooid, waarna een rally eindigde bij ca. $ 215. Deze rally lijkt sterk op de terugtest van een gebroken meerjarige steunlijn, waarbij een gelijkenis is te zien met de pullbackbeweging eind 2015. Omdat het aandeel Apple in de afgelopen weken is teruggevallen is er sprake van een zichtbaar lagere top. Deze beeldvorming wordt versterkt door de draai omlaag in het 4-weeks gemiddelde. Dit gemiddelde staat op het punt om het 24-weeks gemiddelde neerwaarts te doorkruisen. Eind 2015 leert ons nu dat een terugtest van de vorige bodem rond $ 150 op de loer ligt.

APPLE INC. (AAPL) vanaf 2013 + 4/24-weeks gemiddelden

ALPHABET INC.C (GOOG) vanaf 2015 + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. SPY ETF

Vorig jaar sneuvelde de meerjarige stijgende steunlijn in de koersgrafiek van het aandeel Alphabet Inc.C (GOOG). Een trendbreuk hint op aanstaande veranderingen van richting. De stijgende trend heeft inmiddels plaats gemaakt voor een zijwaarts trendkanaal tussen ca. $ 1000 en ca. $ 1273. De herstelbeweging dit jaar blijkt een klassieke terugtest van de gebroken steunlijn en tevens een test van de voormalige top. De terugval in de afgelopen weken voltooit nu een ‘M’-patroon. De dubbele top lijkt topzwaar nu de relatieve sterktelijn ten opzichte van de SPDR S&P 500 Trust ETF onder de dieptepunten van vorig jaar wegzakt. Alphabet Inc.C is niet langer een outperformer, maar underperformer.

ALPHABET INC.C (GOOG) vanaf 2015 + 4/24-weeks gemiddelden + relatieve sterkte t.o.v. SPY ETF

AEX-index

De AEX-index is na het dieptepunt begin deze week bij een indexstand op 534,49 opgeveerd tot zojuist de bovenkant van het dalende trendkanaal van de afgelopen weken. Een trend is intact totdat het tegendeel onomstotelijk blijkt. Bij de opmaak van dit rapport rond 15:45 uur ontbreekt het nog een hard bewijs dat de verkoopdruk voorbij is. De dalende trendlijn kende t/m gisteren drie raakvlakken (= 571,11 / 558,69 / 551,33). Hoe vaker deze trendlijn wordt bekrachtigd door een terugtest gevolgd door een nieuwe terugval, des te sterker de weerstandlijn wordt. Onder AEX 545 ligt er binnen het trendkanaal een dalingspotentieel van ca. 25 indexpunten. Dit zijn de niveaus waarbij de afweging tussen rendement en risico intrigerend wordt.

AEX-index

De meest recente Masterclass met Edward Loef – “Herken toppen en bodems in beurskoersen” kunt u hieronder terug kijken:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker