TA: ‘Dubbele muur van zorgen?’

De gevleugelde uitspraak bij het passeren van weerstanden in Wall Street luidt: “A Bull Market climbs a Wall of Worry”. Geldt dit gezegde nu ook van de S&P 500 index?

S&P 500 futures vanaf 2016

Eind januari vorig jaar werd op deze plek stilgestaan bij het ‘FOMO’-fenomeen. Dit acroniem betekent ‘Fear Of Missing Out’. De opwaartse versnellingsfase in de Amerikaanse aandelenmarkt in januari 2018 werd toegeschreven aan de spijtoptanten die de beurshausse in Wall Street tot dan toe hadden gemist en meenden toch maar in actie te moeten komen. Een soortgelijke situatie kan zich opnieuw voordoen, maar anders dan begin 2018 zijn er nu wel heel veel onzekerheden. En dus redeneren veel optimisten dat er nog geen top in zicht kan zijn, omdat er nog teveel cash aan de zijlijn staat te wachten om in de aandelenmarkt te stromen. De technische analyse meent in de koersontwikkeling van het termijncontract van de S&P 500 index een verbredingstopformatie te herkennen, waarvan de bovenkant weer binnen handbereik is inclusief twee trendlijnen. Daarboven keert het ‘FOMO’-effect weer in werking.

S&P 500 futures vanaf 2016

Oracle Corp. vanaf 2016 op weekbasis + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index + 5% zigzag

Het megafoonpatroon in een koersgrafiek is in theorie een kenmerk van toenemende onrust. De koersuitslagen nemen met het verstrijken van de tijd toe. Hierdoor wordt het verschil tussen bodems en toppen groter. Daarom wordt vaak rekening gehouden met uiteindelijk een neerwaartse uitbraak als gevolg van aandelenbeleggers die hier niet goed (meer) tegen kunnen. In het aandeel Oracle Corp. (tickersymbool ‘ORCL’) gaat deze theorie niet op, want we zien een opwaartse uitbraak uit het verbredingspatroon. In de weekgrafiek is er geen enkel teken van aarzeling te zien en sinds 12 maanden presteert de beurskoers van Oracle Corp. zichtbaar beter dan de S&P 500 index. Dit lijkt sterk op een ‘Fear Of Missing Out’-beweging!

Oracle Corp. vanaf 2016 op weekbasis + relatieve sterkte t.o.v. S&P 500 index + 5% zigzag

AEX-index op uurbasis + 120-uurs gemiddelde

Afgelopen dinsdag en woensdag werd gedurende de handelsuren een aantal keren een AEX-notering gesignaleerd onder het 120-daags gemiddelde. Telkens volgde hierop koersherstel. De laagste notering tot nu toe deze week werd gezien bij AEX 564,55. Bij de opmaak van dit rapport blijkt om 16:00 uur de hoogste notering op uurbasis van woensdag 10 juli te worden gepasseerd. De stijgende steunlijn van het stijgende trendkanaal dwingt als het ware om de weg naar boven weer te hervatten. De daytraders hechten immers waarde aan trendlijnen en computerprogramma’s komen vanzelf in actie bij een test van zulke trendlijnen. De trend is en blijft intact totdat het tegendeel wordt aangetoond. Met deze gedachte wordt daarom nu weer naar boven gekeken.

AEX-index op uurbasis + 120-uurs gemiddelde

Volg een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27