TA: ‘Gaten in het beleggersbrein’

De AEX-grafiek vertoont regelmatig koersgaten. Datzelfde geldt voor ons beleggersbrein.

AEX koersgrafiek op uurbasis vanaf 29 januari 2018

Deze week werd de hoogste slotkoers (563,04) in meer dan 10 jaar bereikt. De hoogste slotkoers in 2007 kwam tot stand bij een indexniveau op 561,90. En toen sloeg het positieve sentiment om. Nog verder terug in de tijd registreren we een slotkoers op 562,92 in juli 2001. Toen was het positieve sentiment al omgeslagen. En als u nu wilt weten of de geschiedenis zich herhaalt, dan kunt u twee dingen doen, t.w. 1) het LYNX Beleggersdebat van 11 januari 2018 terugkijken voor goede tips of 2) rekening houden met het feit dat koersgaten in de grafiek vaak vroeg of laat gesloten worden. Een terugval naar 545 zet iedereen op scherp, want wie niets leert van de geschiedenis kan een kostbare fout maken.

Nasdaq-100 index vanaf november 2016 + stochastics

Op 30 januari a.s is er een webinar over een aantal populaire technische indicatoren. De stochastics indicator is een relatief snelle trading-indicator die vooral bruikbaar is voor zeer actieve kortetermijn (dag)handelaren. De Nasdaq-100 beweegt zich nog keurig in een stijgende trend, maar is nu wel heel erg kwetsbaar voor een consolidatie. Dit valt af te leiden uit de neerwaartse draai van de stochastics vanuit een overgekochte waardering bij een test van de stijgende weerstandslijn. In termen van waarschijnlijkheden lijkt het aantrekken van stoploss-grenzen noodzakelijker.

Amerikaanse 10-jaarsrente vanaf 1998

Steeds meer obligatiestrategen en vermogensbeheerders blijken volgens mediaberichten in de afgelopen dagen met toenemende zorgen te kijken naar de stijging in de Amerikaanse 10-jaars rente. Hoewel diagonale trendlijnen minder betrouwbaar zijn dat horizontale trendlijnen, geeft de stijging deze week aan dat beleggers in vastrentende waarden een stap dichter bij de uitgang een oplossing kan bieden om het hazenpad te kiezen, voordat iedereen over elkaar heen buitelt.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Neemt uw beleggen ook serieus?

Kies voor LYNX

Ontvang tijdelijk
€ 250
transactietegoed
Profiteer direct
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.