TA: ‘Heineken of ArcelorMittal?’

De vakantieperiode is weer aangebroken. De zon schijnt, de terrasjes zitten vol, het is weer hoogconjunctuur in de economie, dus alle excuses zijn aanwezig om lekker uit eten te gaan en een heerlijk helder Heineken te tappen. Naast deze argumenten zijn er de charttechnische redenen.

Aandeel Heineken vanaf 2016

In de afgelopen 12 maanden klotste het aandeel Heineken zonder duidelijke richting binnen, wat technisch analisten noemen, een diamantformatie. Tussen juni en februari werden de koersuitslagen groter, maar vanaf de tweede helft van februari keerde de rust en besluiteloosheid weer terug. Sinds twee weken loopt de beurskoers van Heineken flink op met een opwaartse uitbraak tot gevolg. Deze uitbraak smaakt naar meer. Het stijgende trendkanaal, waarvan de bovenkant wordt begrensd door de parallelle trendlijn rond € 100, biedt ruim 10% koerspotentieel. De risico’s zijn beheersbaar als men met zichzelf afspreekt geen dalingen meer onder € 88 te tolereren. Alsof je van tevoren weet hoeveel je mag drinken voor om het leuk te houden.

Aandeel ArcelorMittal vanaf 2016

De dubbele top in het aandeel ArcelorMittal rond € 31 van de afgelopen maanden is een kenmerk van topvorming. Deze indruk is recent bevestigd door de daling onder de meerjarige stijgende steunlijn. Oplevingen naar deze gebroken steunlijn zijn waarschijnlijk beperkt tot een beurskoers rond € 27. Een daling daarentegen onder € 24 zou in theorie wijzen op het omklappen van de afstand tussen € 31 en € 24, waardoor een koersdoel in zicht komt rond € 17. Bij een actuele notering rond € 25,30 zijn de winstkansen beperkt en de verliesrisico’s onevenredig hoog.

AEX-index

De koersgrafiek van de AEX-index op uurbasis maakt duidelijk dat er in de afgelopen twee weken sprake is van een groeiend optimisme. Tegelijkertijd blijkt dat de trend in de afgelopen acht handelsweken per saldo wijst op een afnemend vertrouwen. Nu voorspellen koersgrafieken niet, maar geven de trendlijnen langs toppen en langs bodems aan waar in de toekomst aanbod terugkeert of vraag de overhand krijgt. Op basis van de actuele status is een uitbraak boven de dalende weerstandslijn vereist om vertrouwen een nieuwe impuls te geven. Blijft deze uitbraak uit, dan trekken degenen die nu met de portemonnee klaar staan om in te stappen zich terug met als gevolg gebrek aan vraag en een daling onder de interne stijgende steunlijn. In die situatie kan de AEX terugvallen richting AEX 539.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27