TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

Het meest betrouwbaar geachte en daardoor meest bekende trendomslagpatroon is de hoofdschouderformatie. Twee aandelen verdienen nu extra aandacht.

Alibaba Group (BABA)

Op 29 april dit jaar werden trendvolgers met bijzondere belangstelling voor het beursgenoteerde Chinese e-commercebedrijf Alibaba een kans op succes gegund om te kopen tijdens de zwakte. Genoeg kopers meldden zich begin mei dit jaar met als gevolg de ontwikkeling van het rechterschouder van een omgekeerd hoofdschouderpatroon. In theorie mag na de koersuitbraak boven de (gele) neklijn de koersformatie naar boven worden omgeklapt. De afstand tussen de bodem in maart ($ 170) en neklijn ($ 220) bedroeg ca. $ 50. De uitbraak vond plaats boven de neklijn rond $ 210. Dat brengt het koersdoel dus op $ 260. Nu het koersdoel is bereikt ($ 261,58) biedt Alibaba Group een uitgelezen kans om tot winstnemingen te besluiten en bij $ 230 de situatie opnieuw te beoordelen.

VBI Vaccines Inc. (VBIV)

Aan de Nasdaq noteert het aandeel VBI Vaccines (VBI). De website van deze onderneming bericht over haar activiteiten: innovaties op het gebied van immuuntherapie en zoeken naar oplossingen om besmettelijke ziekten tegen te gaan. Het is gelet op de uitbraak van het Covid-19 coronavirus dan ook niet verwonderlijk dat de beurskoers is gestegen van $ 0,47 in oktober 2019 tot recent boven $ 4,00. De chartist weet helemaal niets van virussen, laat staan vaccins, maar gelukkig wel iets meer van marktpsychologie en aanverwante koerspatronen in beurskoersen. Het omgekeerde hoofdschouderpatroon in het aandeel VBI en de opwaartse uitbraak uit het meerjarige dalende trendkanaale deze week wekt de indruk dat er een nieuwe trend is ingezet: de markt ziet forse koerswinst in het verschiet liggen met $ 6,60 als eerstvolgende koersdoel.

AEX-index op uurbasis vanaf 1 juni 2020

De klassieke technische analyse bestudeert het marktgedrag aan de hand van (het herkennen van) koerspatronen. Trendomkeerpatronen en trendcontinuatiepatronen vertellen onderweg over de kansen of risico’s van een trendomslag of voortzetting van de trend. Trendlijnen zijn hierbij van praktisch nut. De stijgende steunlijn langs de recente bodems toont zojuist in de grafiek op uurbasis van de AEX-index aan dat de markt waarde hecht aan de steunlijn. De convergentie tussen de steunlijn langs de bodems en weerstandlijn langs de koerstoppen sinds begin juni brengen een stijgende wig aan het licht. Daarbij is de horizontale weerstandlijn tussen 572,80 en 573,46 neerwaarts gebroken. Deze subtiele verzwakking waarschuwt voor het risico van daling naar 530. Nu de drie bodems de stijgende steunlijn dragen wordt de betekenis van deze visie na een eventuele trendbreuk significanter.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker