TA: ‘Onrust Hongkong escaleert’

Het beurssentiment werd afgelopen twee weken vooral beheerst door de handels- en valutaoorlog tussen de V.S. en China. De beurs van Hongkong gooit nu nog meer olie op het vuur.

Hang Seng index vanaf augustus 2017

De koersontwikkelingen op de effectenbeurs in Hongkong tonen qua richting sinds de top begin 2018 grote overeenkomsten met het marktgedrag in andere beursindices elders in de wereld. Toch is sprake van een significante zwakte. Aanvankelijk leek de Hang Seng index eind vorig jaar weliswaar sneller een koersherstel in te zetten, hetzelfde koersherstel brak in april dit jaar bij een 61,8% Fibonacci-retracement al af. De lagere top gevolgd door de lagere bodem legt de contouren bloot van een hoofdschoudercontinuatiepatroon. De afstand tussen de steunlijn en de top in april bedraagt ca. 4.000 punten. Na de daling onder de 26.500-puntengrens wordt het nieuwe koersdoel dus 22.500 (= 26.500 – 4.000). Dit duidt erop dat de onrust in Hongkong waarschijnlijk escaleert.

Hang Seng index vanaf augustus 2017

Bayer AG bevestigt bodempatroon

Na het bereiken van het technisch koersdoel rond € 52,50 leek het op woensdag 7 augustus dit jaar tijd om de herstelpogingen in het afgewaardeerde aandeel Bayer in de gaten te houden. De beurskoers noteerde op dat moment rond € 58,50. In de twee handelsdagen leek er wel een chemische reactie losgebrand, want Bayer steeg binnen 48 uur door naar € 70,04. De herstelpoging kwam sneller en verliep ook veel explosiever dan oorspronkelijke geanalyseerd. Gelukkig bleek de chemie achter de rally snel uitgewerkt, maar bleef de reactie beperkt tot boven de neklijn van het omgekeerde hoofdschouderpatroon. Een goede voorspelling doen is altijd buitengewoon moeilijk, maar een nieuwe opvlamming tot boven € 70 blijft als gevolg van het bodempatroon onder € 62 vragen om aandacht.

Bayer AG bevestigt bodempatroon

AEX-index op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

Bij de opmaak van deze technische analyse blog om 16:00 uur veert de AEX-index op naar de hoogste stand van de handelsdag op 546,87 op uurbasis. Mogelijk is een tijdelijke hogere bodem gezet en kan een dalingsfase naar ca. 530 worden uitgesteld. Zolang de AEX onder het dalende 120-uurs gemiddelde noteert (< 557,60) oogt elke opleving bovengemiddelde kwetsbaar voor terugkerende vraag. Historici weten dat de koerstop uit de vorige economisch periode van voorspoed bij een indexstand op 563,98 kwam te liggen. Een stijging naar dit niveau zou bij een indexstand boven 549 niet mogen worden uitgesloten. Toch rijst de vraag nu al of dit voldoende zou zijn om de dalende hellingshoek van het 120-uurs gemiddelde weer naar boven om te buigen. De twijfels over een duurzaam herstel zijn hardnekkig.

AEX-index op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

Volg een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker