TA: ‘Philips biedt (ver)koopkansen’

Aandeelhouders in Koninklijke Philips werden deze week opeens verrast door een winstwaarschuwing als gevolg van het handelsconflict. De schade kan worden beperkt.

Koninklijke Philips vanaf september + 20/120-daags gemiddelden

Op 26 september jongstleden verloor het aandeel ABN Amro in één handelsdag maar liefst 12% van haar waarde. Beleggers die naar de dalende hellingshoek van het 120-daags gemiddelde hadden gekeken waren niet verrast. De trend was al dalend. Hoe anders verging het gisteren bij het aandeel Koninklijke Philips. Een daling van bijna 9% kwam voor hen die het stijgende 120-daags gemiddelde als beslisregel omarmden als een negatieve verrassing. De beurskoers opende direct al lager onder het 120-daags gemiddelde en onder de stijgende steunlijn van het stijgende trendkanaal. Er is nog hoop om de koersschade te beperken. De gap (= koershiaat) tussen € 40,69 en € 38,94 (zie oranje kader) wordt in een gebruikelijke terugtestpoging nog een keer met beursnoteringen opgevuld. Dit koopsignaal is eigenlijk een voorbereiding op een verkoopsignaal boven € 40.

EUR/GBP op uurbasis vanaf augustus 2019

Het technisch beeld voor EUR/GBP zag er gisteren nog positief uit vlak voordat de grootste beweging sinds juni 2016 (= brexit referendum) inzette. De valutahandelaren staan op scherp om bij het minste geringste posities in te nemen of te beëindigen nu de brexit datum dichterbij komt en een oplossing voor de uittredingsproblematiek moet worden geforceerd. De uitbraak boven de dalende trend in de afgelopen twee maanden wordt valide geacht, tenzij het tegendeel natuurlijk wordt aangetoond. Daarom is het logisch om bij de opwaartse uitbraak op 4 oktober jongstleden het dieptepunt voorafgaand aan de uitbraak (= EUR/GBP 0,8845) als indicatieve stoploss-grens te hanteren. Niet zelden vindt er immers een terugtest van het verlaten trendkanaal plaats. De daling onder EUR/GBP 0,8845 is bijzonder fel. Mogelijk is er ook sprake van een kettingreactie in geactiveerde stoploss-orders die de sterke dalingsfase vandaag verklaart.

AEX-index op uurbasis + 20/120-daags gemiddelden

De stijgende steunlijn getrokken langs de bodems van augustus en de afgelopen twee weken heeft de AEX behoed voor een dreigende verdere verslechtering. De neerwaartse koersrisico’s zijn dus afgewend, maar het afstel geeft nog geen garantie op definitief uitstel of afstel. Het 20-uurs gemiddelde noteert nog onder het 120-uurs gemiddelde, dus de actuele notering boven het 20-uurs gemiddelde geeft aanleiding om een bodemproces te herkennen in het kortetermijn tijdvenster van de grafiek op uurbasis. De stijgingsfase in het 20-uurs gemiddelde registreert drie opwaartse golfbewegingen onderbroken door twee correcties onder het 120-uurs gemiddelde. Hierdoor is een vijfgolvenstructuur af te leiden. De actuele herstelbeweging kan een ‘Elliott Wave’-zigzag blijken. Hoe dan ook, de huidige marktomstandigheden zijn om uiteenlopende argumenten uitdagend en onvoorspelbaar. Soms is het dan beter om helemaal even geen positie op de beurs te hebben.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker