TA: ‘Zijn Shell en Air France KLM veilig geland?’

Wanneer het buiten flink stormt, verwacht dan het landen van beurskoersen niet zonder slag of stoot verloopt. Shell en Air France-KLM kunnen wel wat hulp gebruiken.

Royal Dutch Shell op uurbasis + 20/120-uurs gemiddelden

Op 30 januari dit jaar halveerde de winst van Shell als gevolg van lagere olie- en gasprijzen en ‘moeilijke omstandigheden’. De beurskoers bedroeg op dat moment € 24,15. De maandgrafiek van Shell toonde vanaf 2000 de nodige pieken en dalen. Volgens de technische analyse duidde de maandgrafiek al op anticiperend marktgedrag richting € 17 per aandeel. Het 20-uurs en 120-uurs gemiddelden waren dalend en zijn dat nog steeds. Bij een beurskoers onder het dalende 20-uurs gemiddelde is het landingsproces nog in volle gang. Bij een notering boven een stijgend 20-uurs gemiddelde kan een fors herstel inzetten naar het 120-uurs gemiddelde (= € 15,50).

Air France-KLM vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

De beurskoers van Air France-KLM kan wel wat steun van beleggers gebruiken. Met als motto geen woorden, maar daden registreert de charttechnische analyse bij de opmaak van deze blog rond 16:30 uur een succesvolle test van de bodem in september 2016. Gedurende een viertal handelsdagen werd rond € 4,60 de basis gelegd voor een herstelbeweging. Gisteren ( 18 maart 2020 ) sloot de beurskoers van Air France-KLM op € 4,805 boven de septemberbodem van 2016 na een intraday test. Vandaag opende de beurskoers op € 4,483 en bij het schrijven van deze zinsnede weer € 4,79. De langetermijn trend is na de negatieve kruising in de 20/120-daags gemiddelden ronduit zorgelijk. Desondanks ziet een herstelbeweging naar € 6,50 er boven € 4,80 wel in.

BRENT CRUDE OIL op weekbasis (log-schaal) + relatieve sterkte index (RSI)

De langetermijn koersgrafiek van Brent Crude Oil future (log-schaal) toont een technisch glibberig pad. De termijnprijs van Brent Oil is recent uit een driehoekformatie gevallen. De snelheid van de prijsdaling heeft daarna vrijwel iedereen overrompeld. Op zoek naar houvast heeft Brent Oil bij een termijnprijs rond $ 27,10 (= bodem januari 2016) een ijkpunt om speculatieve vraag te verwachten en/of het sluiten van shortposities. De vraag is evenwel of er wel voldoende shortposities zijn om te sluiten, juist omdat niemand de crash in de olieprijs zag aankomen. Dan bestaat het risico dat de steun niet houdt en de olieprijs verder wegzakt. Kijk maar naar het najaar van 2014.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×