TA: ‘SHELL leed nog niet geleden’

Olie- en gasbedrijf Shell heeft besloten tot een dividendverlaging. Aandelenbeleggers zijn niet geamuseerd. Sterker nog, het lijden is nog niet voorbij.

Royal Dutch Shell vanaf mei 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Technisch analisten pur sang concentreren de focus op het eindresultaat van alle vraag- en aanbodfactoren. Alleen de beurskoers doet ertoe. Al het andere, inclusief dividenduitkeringen die per definitie van de beurskoers  afgaan, krijgen in de trendanalyse geen bijzondere status. Het enige dat telt is de richting van de trend. Het afgeleide 20-daags gemiddelde en 120-daags gemiddelde is hierbij een hulpmiddel. Op 31 januari dit jaar gaf de negatieve kruising in deze gemiddelden bij een beurskoers op € 23,75 de aanzet tot een dalende trend. Dat zal zo blijven onder € 22. De lagere top op dagbasis als gevolg van de koersdaling vandaag geeft een reden om weg te zakken naar € 12,50 om het koersgat in de grafiek te vullen (zie oranje venster). Daarna zou de pijn voorbij kunnen zijn.

BE Semiconductors vanaf mei 2019 + 20/120-daags gemiddelden

Het aandeel BE Semiconductor (BESI) opende vandaag bij € 35 boven de hoogste beursnotering van gisteren (€ 33,18) en is hard op weg naar het koersgat tussen € 37,13 en € 38,31 dat op 24 februari in de grafiek ontstond (zie oranje prijsvenster). De stijging boven het 120-daags gemiddelde wordt positief beoordeeld en geeft bij een stijgend 20-daags gemiddelde een excuus om de koopdruk te eerbiedigen. Wanneer het beurssentiment niet weer radicaal omslaat is € 42 zelfs haalbaar. Het gat dat vandaag in de grafiek is ontstaan wordt uiteindelijk volgens de ‘gap theorie’ spoedig ook weer gevuld met een beursnotering. In die ‘gap theorie’ wijst zelfs ook op een gat tussen € 23,34 en € 23,79. Het is daarom een idee om bij € 38,31 de koerswinst veilig te stellen?

AEX-index

Op 6 maart jongstleden werd een laagste intraday notering in de AEX-index gezet op 528,49. De hoogste notering vandaag is 528,69. Dat betekent dat het (oranjegekleurde) prijsvenster van het koersgat in maart dit jaar is opgevuld. Voor een harmonie in de markt is het wenselijk om ook de andere koersgaten op te vullen. Bij een indexstand op AEX 477,13 wordt aan de ‘gap should be filled’-regel voldaan, maar dan ligt er nog een lagere notering bij AEX 437,15 (op 23 maart dit jaar). Beleggers en spijtoptanten krijgen in de komende zes maanden waarschijnlijk nieuwe aantrekkelijker koopkansen bij een terugval onder 430. Onderweg naar dit koersdoel wordt uiteraard het andere ‘gap venster’ bij 477,13 opgevuld. Dit is een voorspelling op basis van gangbare technische beslisregels. Het blijft nog lang onrustig is de conclusie.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×