TA: ‘Tekenen van een trendomslag’

Geloof het of niet. De bullmarkt in aandelen lijkt haar beste tijd te hebben gehad.

AEX op uurbasis vanaf 31 oktober 2017 t/m 1 december 16:00 uur

Natuurlijk voorspellen alleen gekken en charlatans aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en andere rampspoedberichten. Meestal wordt de voorgeschotelde soep niet zo heet gegeten als opgediend. Maar onthoud a.u.b. één ding: de top van de allermooiste bullmarkt wordt niet gevormd door slecht nieuws, maar een lava aan goed nieuws! Vandaag werd bekend dat de Nederlandse inkoopmanagers nog nooit zo enthousiast zijn geweest als nu.

De AEX-index lijkt al vooruit te lopen op de kwade kans dat het moeilijker zal worden om nog gunstiger nieuws tegemoet te zien. Beleggers zijn gewend om vooruit te kijken en te handelen op verwachtingen.  De daling uit de ‘bear flag’-formatie die zich in de tweede helft van november heeft gevormd, geldt als een concrete aanwijzing voor terugkerende financiële pijn op indexniveau.

iShares MSCI Emerging Markets Fund (IEMA, notering Euronext in euro’s) vanaf 2015

Beleggers in iShares MSCI Emerging Markets Fund (IEMA) hebben tot nu dit jaar een prima koers-resultaat weten te realiseren van ruim 17% (omgerekend in euro’s). Dat is niet zo verwonderlijk want de technologiewaarden maken een belangrijk deel uit van de beursgenoteerde ondernemingen in deze aandelentracker. Technologiewaarden hebben dit jaar in de Verenigde Staten de beste prestaties geleverd.

De koersgrafiek van de IEMA-ETF toont nog een stijgend trendkanaal, waarbij de recente terugval opgevangen kan worden op de voormalige koerstop uit 2015. Mocht de beurskoers van IEMA-ETF onder de koerstop van 2015 wegzakken, dan hebben we een serieus probleem.

Nasdaq-100 index op dagbasis vanaf 24 oktober 2017

Er zijn tot heden vier candles op rij in de Nasdaq-100 index gevormd die aanleiding geven tot winstnemingen. Op 27 november jl. (1) toont de dagcandle besluiteloosheid via een openings- en slotkoers die relatief dicht bij elkaar liggen.

Op 28 november volgt een ‘hanging man’-patroon, waardoor de bulls zichzelf als het ware ophangen. Op 29 november volgt een relatief krachtige daling, waardoor de negatieve betekenis van de ‘hanging man’ wordt bevestigd. En op 30 november volgt er een ‘bearish harami’. Dit is een dagrange die binnen de hoog-laag noteringen van de vorige handelssessie tot stand komt. Vaak kondigt dit patroon de geboorte aan van een trendomslag.

LTA levert onafhankelijke beleggingsresearch gebaseerd op methodieken die bekend staan als technische analyse. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. Op alle publicaties is de disclaimer van www.edwardloef.com van toepassing. 

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Neemt uw beleggen ook serieus?

Kies voor LYNX

Ontvang tijdelijk
€ 250
transactietegoed
Profiteer direct
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.