TA van Edward Loef – Basismaterialen, sell the rally?

De bedrijven Glencore en ArcelorMittal profiteren van de vraag naar basismaterialen. En de beurskoersen?

Glencore Int. AG vanaf 2016 op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Het aandeel Glencore (GLEN) weerspiegelt het vertrouwen in de handel en productie in metalen, mineralen en agrarische producten. De media berichten over tekorten in het aanbod en daaropvolgende prijsstijgingen. De beurskoers van Glencore noteert nu ongeveer gelijk aan de niveaus uit maart 2017. De relatieve sterkte index (RSI) toont dit jaar een interessante driehoek met overeenkomsten in het gedrag in maart 2017. Na maart 2017 werd winstgenomen. Omdat alle informatie in de beurskoers wordt weerspiegeld en de geschiedenis volgens de technische analyse zich lijkt te herhalen, zou ‘verkopen op sterkte’ een logische gedachte zijn.

ArcelorMittal vanaf 2016 op weekbasis + relatieve sterkte index (RSI)

Het aandeel ArcelorMittal is mede vanwege de hoge mate van beweeglijkheid een populair beleggingsobject. De beurskoers toont een proces van hogere bodems en bij de opmaak van dit rapport is dit proces nog in volle gang. Op basis van wekelijkse koersdata (zie grafiek) lijkt de stijging vandaag een vervolgstap richting de koerstoppen van begin 2018 rond € 30. Verkopen tijdens deze rally is een gedachte die voortvloeit uit de zichtbare verzwakking in de weekdata van de relatieve sterkte index (RSI). Vaak blijkt voorafgaand aan een belangrijke top een verlies in het momentum meetbaar. En soms is dit een voorbode van een te verwachten zijwaarts koersverloop.

Stoxx Europe 600 Basic Resources index (SXPP) op dagbasis + relatieve sterkte versus DJ Stoxx 600

De aandelen Glencore en ArcelorMittal maken deel uit van de top-10 in de Europese sector van basismaterialen. Gelet op de technische condities in deze twee aandelen trekt de stijgende wig in de Stoxx Europe 600 Basic Resources index (SXPP) aandacht. Vorige maand is de stijgende steunlijn langs de hogere bodems gesneuveld. Ook de relatieve sterkte ten opzichte van de breder samengestelde Europese Stoxx 600 index toont na een dubbele top een verzwakking. Dwingt een lagere top deze maand aandelen in de cyclische sector van basismaterialen richting winstnemingen?

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×