TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

Op 19 februari dit jaar sloot de Amerikaanse S&P 500 index op 3386,15 na een hoogste intraday stand op 3393,52. Zal het record duurzaam worden verbroken?

S&P 500 index op weekbasis vanaf 2017 + relatieve sterkte index

Wanneer een koersgrafiek een nieuw hoogtepunt toont boven een vorige significante top, dan wordt dat in het algemeen door trendvolgers beoordeeld als een koopsignaal. De markt blijkt immers bereid om tegen hogere beurskoersen vraag en aanbod met elkaar te laten afrekenen. De snelheid van de rally voorafgaand aan de uitbraak(poging) wordt bepaald via de relatieve sterkte index (RSI). De wekelijkse RSI-data toont in de afgelopen drie jaar een interessante subtiele verzwakking. De koerstop in februari dit jaar ligt lager dan de top begin 2018. En de uitbraakpoging twee jaar geleden bleek in het vierde kwartaal door een lagere RSI-top een vals koopsignaal.

S&P 500 index op maandbasis + relatieve sterkte index

De koersdata van de S&P 500 index op maandbasis toonde eind jaren negentig een krachtige stijgingsfase. Opvallend genoeg bleek de relatieve sterkte index (RSI) op maandbasis een proces van lagere toppen en lagere bodems te ontwikkelen. Dat heeft te maken met het aantal stijgende perioden afgezet tegen het aantal dalende perioden waarin de RSI haar metingen verricht. Lange termijn beleggers werden daardoor eind vorige eeuw gewaarschuwd voor een verandering van richting in Wall Street. Er volgde na de piek in het kalenderjaar een decennium van consolidatie. De actuele meterstanden nodigen lange termijn beleggers uit nog eens goed te kijken naar de lagere toppen in de RSI op maandbasis. Het begrip ‘Market Timing’ krijgt zo een bijzondere lading.

S&P 500 index op dagbasis + Relatieve Sterkte Index

De S&P 500 klimt ook vandaag gestaag omhoog en heeft de top uit februari dit jaar in het vizier. Nog een paar uurtjes of paar dagen en deze week schrijven de financiële media gegarandeerd over het nieuwe record zodra de top in februari wordt gepasseerd. De relatieve sterkte index (RSI) noteert zojuist op basis van dagelijkse koersdata boven 70. Sinds begin juni dit jaar was de S&P 500 index niet zo duur. De trendvolgers kijken nu vooral naar de stijgende steunlijn vanaf de bodem in maart dit jaar. Deze steunlijn moet de S&P 500 index naar nieuwe recordwaarderingen duwen. Deze maand wordt duidelijk of een nieuwe recordstand een duurzaam karakter krijgt.

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker