TA: ‘Wereldwijd vangnet moet klap opvangen’

Door alle turbulentie in de aandelenmarkten en de nodige olie op het vuur is er wereldwijd behoefte ontstaan aan een allesomvattend vangnet om de schade te beperken.

MSCI USD World Index vanaf maart 2015 + 20/120-daags gemidddelden

De technische analyse houdt zich niet bezig met het waarom van koersdalingen of wat er gedaan kan worden om koersdalingen te stoppen. De technische analyse respecteert de trends in beurskoersen totdat de markt het tegendeel aantoont. Trendlijnen en koersgemiddelden zijn geliefde hulpmiddelen. Nu het coronavirus wereldwijd toeslaat lijkt een focus op de feiten praktischer dan fantaseren over wat er wel of niet kan of zal gebeuren. De meerjarige stijgende steunlijn in de MSCI USD World Index langs de paniekbodem van februari 2016 en december 2018 wordt geacht de wereldwijde verkoopdruk op te vangen. Dat moment is bijna aangebroken. Maar de neerwaartse kruising in de 4-/24-weeks gemiddelden illustreren tegelijkertijd terugkerende koersrisico’s.

MSCI Netherlands index

De MSCI indices zijn vooral onder institutionele beleggers en vermogensbeheerders een belangrijke maatstaf voor het te voeren beleggingsbeleid. De maand maart wordt spannend voor aandelenbeleggers met focus op Nederlandse zakelijke waarden. De koersgrafiek toont nu een roodgekleurde maandcandle op basis van ingevoerde logaritmen. De beslisregels voldoen aan een actuele beurskoers onder het rode 24-reeks gemiddelde, maar een openingskoers begin deze maand boven dit gemiddelde. Het (blauwe) 4-weeks gemiddelde daalt, maar noteert nog boven het 24-weeks gemiddelde. Eén blik op de maandgrafiek is dan voldoende om te vermoeden dat risicobeperkende maatregelen geen overbodige luxe zijn in de nabije toekomst.

Italiaanse FTSE MIB 30 index op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden

In de afgelopen 24 uur is door de Italiaanse regering besloten dat mensen zoveel mogelijk moeten thuisblijven. Dat is nogal een opgave. Doel van de maatregel is uiteraard om de virusbesmettingen de kop in te drukken. De Italiaanse beursgraadmeter is vanaf de top al ca. 30% in waarde gedaald. De bodem in de FTSE MIB 30 index zou het vertrouwen moeten stutten. De negatieve kruising in de 4-/24-weeks gemiddelden kwalificeert nu een negatieve trend. De snelheid van de koerscorrectie heeft de Italiaanse aandelenmarkt volledig overrompelt. In de komende uren/dagen zal duidelijk worden of de Italiaanse beursgraadmeter een positieve of negatieve boodschap uitdraagt voor de komende maanden.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker