Technische analyse DAX | Duitse beurs wacht op uitbraak

Technische analyse DAX 14-03-2019

Korte termijn technische analyse DAX:

De DAX index ketste twee weken geleden af op de weerstandszone rond de 11.700 punten. Na een kleine dip wist de DAX de afgelopen dagen weer te herstellen. De koers werd opgevangen boven de voorliggende koerstoppen en aan de onderkant van de stijgende trend. Toch is het nu niet het juiste moment om nieuwe posities in te nemen. Enkel bij een doorbraak boven de weerstand treedt een technische verbetering op. Pas na een doorbraak krijgt de DAX ruimte voor verdere koersstijgingen. Hoewel de weerstandszone vrij sterk is, zijn er momenteel geen signalen van een trendomkeer. De DAX index zal eerst uit de stijgende trend moeten zakken en onder de laatste koersbodems bij 11.400 moeten zakken.

Samenvattend: De ondertoon is positief maar de weerstand rond 11.700 is sterk. Onder de 11.400 verslechterd het technisch beeld.

Lange termijn technische analyse DAX:

Als we op de lange termijn grafiek van de DAX kijken zien we hoe belangrijk de weerstandszone rond de 11.700 punten is. Toen dit steunniveau vorig jaar neerwaarts werd doorbroken zakte de index hard weg tot circa 10.200 punten. Het voormalige steunniveau is nu dus veranderd in een weerstandsniveau. Zeker aangezien de lange termijn stijgende trend is gebroken is het goed mogelijk dat de DAX-index hier een lagere koerstop gaat vormen. In de onderstaande grafiek heb ik tevens het 55 weighted moving average toegevoegd. Dit gewogen stijgende gemiddelde is neerwaarts gericht en zorgt momenteel dan ook voor extra weerstand. Zolang de koers onder dit gemiddelde beweegt is de onderliggende trend negatief.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27