TA: ‘TESLA naar de maan?’

Sommige ondernemers zijn net als sommige investeerders echte hemelbestormers. Elon Musk geldt in dit verband als cult-figuur.

AEX-index op weekbasis vanaf 2008 + ROC(3)-indicator

AEX index op weekbasis vanaf 2008 + ROC(3)-indicator

Op vrijdag 19 januari jongstleden sloot de AEX-index de week af bij een indexstand op 569,30. Daarna volgde een reeks van drie aaneengesloten weken van koersdalingen naar 518,33. Het koers-verlies bedroeg in totaal 8,95%. De procentuele veranderingen in een periode van drie weken is in de grafiek in het rood afgebeeld.

De daling vond plaats bij een stijgend 24-weeks gemiddelde. In mei 2010 deed zich een vergelijkbare reactie voor als gevolg van de ‘flash-crash’, waarbij computer-gestuurde handelsmodellen een belangrijke rol speelden bij de felheid en snelheid van de koersdaling.

Na de flash-crash van 2010 bleef het nog maandenlang onrustig op het Damrak. Bij een indexstand boven AEX 510 lijkt een vergelijkbaar scenario realistisch, tenzij de steun rond 510 breekt.

S&P 500 futures op uurbasis in 2018

Het antwoord op de vraag ‘Waarheen nu?’ geeft de ontwikkeling van de beurskoers zelf. Een specifieke en tegelijkertijd verontrustend ritme in de dalingen en stijgingen van de S&P 500 future wijst op een tijdelijke opleving en daarna mogelijk veel grotere koersdaling.

De dalingsfase vanaf de top in januari naar de bodem vorige week voltrekt zich in vijf golfbewegingen en vijf subgolven.

Dit gedrag wijst op een sterke neiging tot afbouwen van hausseposities. Vijfstructuren staan zelden op zichzelf. Daarom moeten beleggers zich schrap zetten voor een volgende fase van uitverkoop na een tijdelijk herstel die idealiter is opgebouwd uit in totaal drie golven (tot maximaal 2740).

TESLA INC. op weekbasis vanaf 2013

Elon Musk heeft voor spektakel gezorgd door vorige week een Tesla Roadster de ruimte in te schieten. Het gezegde ‘het is naar de maan’ klinkt niet zo aardig, want dat betekent in de volksmond dat Elon Musk van plan zou zijn er de brui aan te geven.

‘Naar de maan reiken’ is een betere aanduiding, hoewel dit synoniem staat voor het onmogelijke willen doen.

In elk geval duidt de koersgrafiek van TESLA INC. (TSLA) erop dat de koersstijging naar de maan is. Een stijgend trendkanaal is vorige week kapot gegaan na een neerwaartse uitbraak uit een ‘bearish’ vlagpatroon.

Een vrije val van het aandeel TESLA INC. naar $ 240 kan op een blauwe maandag zomaar een feit worden.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27