TA: ‘Tick Up BESI, Touch Down ABN AMRO’

Je moet er tegenwoordig als belegger snel bij zijn om een snelle winst te boeken. Vandaag gaat het niet over het aandeel Kon KPN, maar over het aandeel BESI dat een turnaround lijkt te hebben ingezet. Aandeelhouders in het bankaandeel ABN AMRO moeten nog (veel) geduld uitoefenen.

BE Semiconductor Industries vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelden

Op 3 december 2018 steeg het aandeel BESI boven haar dalende (rode) 120-daags gemiddelde. Het 20-daags gemiddelde noteerde nog onder het 120-daags gemiddelde. Het was een opleving die iets te vroeg kwam. Begin januari werden nieuwe opwaartse uitbraakpogingen ondernomen, waarna op 21 januari jongstleden het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde werd geduwd. Op 24 januari volgde een opwaartse uitbraak en draaide het 120-daags gemiddelde naar boven. Sindsdien is de beurskoers van BESI opgelopen van € 20,46 naar zojuist € 22,93. Bij € 22,90 ligt een eerste weerstand. Nu de trend is gedraaid, lijkt deze weerstand dit jaar weinig weerstand te zullen bieden.

ABN AMRO vanaf 2016 + 20/120-daags gemiddelden

Het bankaandeel ABN AMRO heeft in de afgelopen 12 maanden een aantal keren tevergeefs getracht om de verkoopdruk van zich af te schudden. Een simpele doch effectieve manier om de trend te beheersen is de combinatie van een 20-daags gemiddelde met een 120-daags gemiddelde. Het klinkt saai, maar wie de beslisregels respecteert heeft afgelopen jaar dit aandeel dat voortdurend in het rood kleurt kunnen mijden. Toegegeven, begin oktober 2018 werden we met deze techniek even op het verkeerde been gezet (zie groene kleur). Maar de dalende hellingshoek van het (rode) 120-daags gemiddelde waarschuwde al om niet euforisch te worden. De rest is geschiedenis en de dalende trend werd hervat. Kortom, met 20/120-daags gemiddelden kan de belegger selectieve keuzes maken.

AEX-index vanaf 2018 + 20/120-daags gemiddelden

De gemiddelde indexbelegger met een focus op de Nederlandse hoofdfondsen kan uit de koersgrafiek van de AEX-index een aantal aspecten afleiden. Het 20-daags gemiddelde noteert nog onder het 120-daags gemiddelde, dus het handelssein staat per definitie nog op rood. De stijging van de AEX-index boven het 120-daags gemiddelde vandaag is natuurlijk bemoedigend, maar de dalende hellingshoek zet wel vraagtekens bij de duurzaamheid van de recente opleving. Degenen die toch stierengedrag wensen te vertonen nemen het stijgende 20-daags gemiddelde als een stoploss en/of als indicatief instapindicator (mits er sprake is van een stijgende hellingshoek natuurlijk).

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27