Tijd voor een kortstondige correctie?

Voor de S&P 500 is het inmiddels de langste winstreeks sinds de maand mei. Al zeven dagen op rij sluit de breed samengestelde index hoger. Met name vastgoedaandelen en utilities presteerden sterk. Uiteindelijk sloot de S&P 500 0,1% hoger en bereikte daarmee een nieuwe all-time high. Naast het overbought signaal die ik gisteren in de AEX liet zien, is dit in de S&P 500 ook het geval.  De Nasdaq sloot nipt hoger, een winst van 0,04%.

De opmars in de Amerikaanse indices van de afgelopen dagen, zonder ook maar enige serieuze terug test, is logischerwijs desastreus voor de VIX-index. De angstbarometer sloot gisteren op een stand van 9,63. Een aantal maanden terug spraken we met dergelijke standen nog over “uiterst uitzonderlijke situaties”, maar tegenwoordig lijkt het eerder het nieuwe normaal te zijn. Een VIX stand van 16 kunnen we ons op dit moment nauwelijks meer voorstellen, terwijl dit toch echt de gemiddelde stand is van de afgelopen decennia.

Een mogelijk event wat de volatiliteit op de beurzen kan doen verhogen is naar mijn mening het belastingplan van Trump. Al dagenlang is de stemming euforisch nadat hij nieuwe belastingverlagingen aankondigde.

Al sinds de verkiezingsoverwinning van Trump was dit de voornaamste reden waarom beurzen hard stegen. De grote vraag is echter of hij zijn beloftes allemaal waar kan maken. We hebben allemaal gezien wat er met die andere belofte is gebeurd, het afschaffen van het Obamacare. Zolang hij geen duidelijk plan heeft hoe hij de verlagingen wil gaan financieren, ben ik nog niet overtuigd van zijn kans van slagen.

Op individueel niveau stond gisteren het aandeel Alphabet, het moederbedrijf van Google, in de belangstelling. Google presteerde gisteren verschillende nieuwe gadgets, zoals nieuwe twee nieuwe smartphones, een laptop, slimme koptelefoons en een nieuwe virtual reality bril. Uiteraard waren de nieuwe smartphones genaamd Pixel 2 en Pixel 2 XL de twee gadgets waar de meeste aandacht naar uit ging. Beleggers reageerden niet heel enthousiast op de nieuwe producten, het aandeel sloot 0,5% lager.

Meeste Aziatische markten gesloten

Over de gebeurtenissen in Azië kunnen we vandaag kort zijn. Naast de markten in China en Zuid-Korea, was vandaag ook de beurs in Hong Kong gesloten. Hierdoor zagen we lage handelsvolumes op de overige beurzen die nog wel geopend waren. De Nikkei 225 bleef dan ook dicht bij huis.

Uiteindelijk sloot de Japanse beurs nagenoeg onveranderd. In Australië kregen beleggers slechter dan verwachte retail sales te verwerken, waardoor retail aandelen zich in de hoek waar de klappen vallen bevonden. De index als geheel sloot ook hier nagenoeg onveranderd.

Europa opent licht lager

De Europese beurzen gaan een voorzichtige opening tegemoet. De futures wijzen op verliezen die rond de 0,10% uitkomen. Hiermee lijken de beurzen wat op adem te komen na de recente opmars. De AEX steeg in een maand tijd met 30 punten, zonder enige tussentijdse correctie. Het is dan ook niet meer dan gezond als de index in de komende dagen iets afkomt. Dergelijke tussentijdse correcties zijn nodig om nieuwe kracht op te bouwen en wellicht richting het einde van het jaar de aanval op de jaar top van 2007 in te zetten.

Het oude zware weerstandsniveau rondom de 533 punten is een uitstekend punt om in dat geval als bodem te fungeren. Rond dit niveau ligt ook nog een openstaande gap die technisch gezien nagenoeg altijd weer gevuld wordt. Kortom, ik ben de afgelopen dagen mijn long exposure wat aan het afbouwen om hopelijk in de komende dagen weer op een lager niveau te kunnen instappen.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

10:10: Eurozone Retail PMI

14:30: Verenigde Staten Initial Jobless Claims(265k)

16:00: Verenigde Staten Durable Goods Orders (1,7%)

Koersen

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27