Ligt toename volatiliteit op de loer?

Op Wall Street bleven de voornaamste indices gisteren dicht bij huis na een kalme sessie. Waar de dagen ervoor sprake was van enige verkoopdruk, bleek de markt gisteren meer in evenwicht. De breed samengestelde S&P 500 index eindigde de sessie onveranderd op 2.629 punten.

Interessanter was het beeld op de NASDAQ, waar de uitslagen de laatste tijd zijn toegenomen. Regelmatig zijn strepen zichtbaar op de grafiek, ondanks dat de index vastzit in een kleine bandbreedte. Het mooie aan de huidige markt is dat het precies stopt met dalen op het steunniveau dat is ingetekend in de grafiek.

Dit is kenmerkend voor de positieve ondertoon die natuurlijk al veel langer opgaat. Het kan best zo zijn dat even sprake is van neerwaartse druk, alleen in de markt waarin we nu zitten leidt dit keer op keer tot niets. Tenminste, voor de beren onder ons.

Volatiliteit blijft laag

Overeenkomstig met de zojuist beschreven situatie noteert de VIX-index nog steeds rond de 10 punten. Dit is wat verwacht mag worden in deze markt. De kortstondige spikes boven de 14 punten verdwenen als sneeuw voor de zon en de optiemarkten prijzen vooralsnog een minimum aan beweeglijkheid in. Zelf heb ik daar mijn twijfels over, het karakter van de markt lijkt langzaam te veranderen en meer volatiel te worden.

Grootste verlies olie in 2 maanden

De olieprijs moest het gisteren ontgelden en eindigde de sessie 3% lager op $56. Na de recente rally waarbij de prijs per vat de $59 wist aan te tikken, was het koersverloop gisteren eenzijdig op het zuiden gericht. De veel groter dan verwachte toename van de wekelijkse olievoorraden was de aanleiding voor de daling.

Azië verdeeld

De Aziatische markten laten een wisselend beeld zien vanochtend. De Japanse Nikkei dikt bijna 1,5% aan en maakt daarmee de verliezen van gisteren grotendeels goed. Daarentegen liggen de Chinese aandelen er wederom zwak bij en vormen een (piep)klein smetje op het sentiment. Kijkend naar het koersverloop van de afgelopen weken, dan is de terugval van de top zo’n 8%. Het is natuurlijk maar net door welke bril je het wilt zien aangezien op maandbasis de index zo goed als onveranderd staat.

Grotere koersuitslagen in het verschiet?

Het is de laatste weken opvallend om te zien dat de koersuitslagen gedurende de dag best behoorlijk zijn, terwijl aan het eind van de sessie er eigenlijk weinig is veranderd. Een langere grafiek van de DAX future geeft mooi weer in welke mate de markt de laatste tijd is veranderd.

De bovenstaande periodes heb ik simpel met de cirkels A en B aangemerkt. Cirkel A geeft in grote lijnen weer wat het beeld was in de afgelopen maanden. Uiteraard praat ik dan wel over de consolidatiefases, niet de opwaartse of neerwaartse bewegingen (deze fase is goed zichtbaar tussen A en B in).

Zou je dit uitdrukken op een seismograaf, dan bent u het vast wel met me eens dat in cirkel B de uitslagen groter zijn. En dan alleen de uitslagen gedurende deze periode, aangezien het verschil tussen de begin- en eindstand zo goed als nihil is.

Wat betekent dit? De vraag stellen, is hem beantwoorden. Helaas weet ik het niet. Wat ik wel zie is dat de kopers/verkopers minder in evenwicht zijn met elkaar. Het beeld geeft weer dat de golven zijn toegenomen en de boot steeds meer heen en weer gaat op de oceaan.

Of dit nou betekent dat we de weg naar beneden gaan inzetten, durf ik allang niet meer te roepen. Maar de dagen dat de markten überhaupt niet van hun plaatsen afkwamen, zijn verleden tijd.

Hogere start Europa

Met groene futures in Amerika beginnen de Europese markten de sessie met een positieve noot. De S&P 500 future staat 0,1% in de plus terwijl de winst van de NASDAQ future oploopt richting de 0,4%. Dit geeft een positieve impuls aan Europa.

Voor de AEX-index komt de openingsverwachting uit op 544 punten, een winst van 0,2%.  Dit biedt ruimte om naar boven uit te breken en hogere regionen op te zoeken.

Beleggers kijken nog wel naar de VS waar op de achtergrond de ‘shutdown’ van de overheid speelt. Met daarnaast het banencijfer van morgen in aantocht vermoed ik dat beleggers een tweetal boeiende handelsdagen in het verschiet liggen.

Financiële agenda

– 11:00 uur: Eurozone GDP (YoY 2,5%)
– 14:30 uur: US Jobless Claims (240k)

Koersen

 

Beleggingsspecialist bij LYNX

Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij LYNX. Zijn dagelijkse Morning Calls en blogs zijn te volgen via de Twitter van LYNX. Tevens geeft hij regelmatig Masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX en behandelt hij als spreker uiteenlopende onderwerpen tijdens interactieve seminars.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27