TA: ‘Trendomslag in Procter & Gamble bijna een feit’

In het eerstvolgende educatieve webinar over technische analyse komen deze maand de trendomslagpatronen voorbij.

De koersontwikkeling van het aandeel Procter & Gamble zal dan worden besproken

AEX-index vanaf augustus 2017

Is er sprake van een trendomslag in de AEX-index? Volgens de basisprincipes van de technische analyse is het herkennen betrekkelijk eenvoudig. Kijk naar het proces van opeenvolgende hogere toppen en opeenvolgende hogere bodems.

De koersontwikkeling van de AEX-index voldoet hieraan. Er is vorige maand een hogere top gezet (zelfs boven die van 2007), terwijl de stijgende trendlijn hogere bodems met elkaar verbindt. Van een trendomslag is dus nog geen sprake.

Wel noteert de AEX weer onder de koerstop van 2007 en dat kan een eerste aanwijzing zijn dat een opwaartse uitbraak boven een meerjarige significante top (= 563,98) is mislukt. Een reden dus om niet in paniek te raken, maar wel om de stijgende steunlijn goed te monitoren in de komende uren/dagen.

Procter & Gamble (PG) vanaf 2014

Is er in het aandeel Procter & Gamble sprake van een trendomslag? Het onvermogen vorig jaar om boven de koerstop van drie jaar geleden uit te stijgen is een duidelijk negatief feit.

Wanneer zelfs drie opeenvolgende stijgende trendlijnen neerwaarts sneuvelen, dan wordt duidelijk dat het aanbod gaandeweg de vraag naar het aandeel Procter & Gamble overstijgt. Dat is een negatieve constatering.

Rest er nog de subtiele lagere top in de koersgrafiek eind december 2017, waardoor de contouren van een (H)oofd(S)choudertop zich volledig openbaren. Onder $ 85 dreigt volgens de technische analyse gedragsstudies een vrije val naar $ 75 (door de afstand tussen de top en neklijn neerwaarts om te klappen). Onder $ 88 wordt dit scenario erg groot geacht.

BTC/USD afgelopen drie maanden

Over de waardering van de BITCOIN tegenover de US dollar (BTC/USD) blijft er aanhoudend discussie. Feit is echter dat sinds de mogelijkheid om met futures te speculeren in de Bitcoin halverwege december deze spraakmakende crypto-munt te lijden heeft van aanhoudende verkoopdruk.

Dat was te verwachten, omdat er in november 2017 in de koersgrafiek een koersgat (‘gap’) is ontstaan bij $ 8339,40. Zulke gaten worden vroeg of laat weer opgevuld met een prijsnotering. Een vrije val vanaf het huidige niveau rond $ 9283 lijkt dan ook niet ver meer weg.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×