Trump optimistisch over handelsdeal met China & dreigt met maatregelen tegen EU

Wall Street sloot gisteren lager na zwakke huizenverkopen. Die zijn in januari met maar liefst 6,9% gedaald, meer dan analisten hadden verwacht. Dit had echter vooral te maken met de ‘shutdown’ destijds, waardoor kopers even aan de zijlijn bleven. De S&P 500 verloor 0,09% en sloot daarmee op 2.808 punten. Op de onderstaande grafiek is goed te zien dat de Amerikaanse index wederom op het belangrijke weerstandsniveau rond de 2817 punten is gestuit. De S&P 500 dient hier doorheen te breken om ruimte vrij te maken voor verdere stijging.  De Nasdaq-100 sloot 0,19% lager op 7.243 punten. Opvallende daler was het aandeel Facebook dat 1,85% verloor nadat zowel Instagram als Whatsapp gisteren wereldwijd kampten met een storing. Het aandeel stond ook onder druk nadat bekend werd dat de VS een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar afspraken die Facebook in het verleden heeft gemaakt met andere techbedrijven, zoals Amazon, Google, Apple en Microsoft, over het delen van gebruikersdata. Nabeurs werd als klap op de vuurpijl ook nog is bekend dat twee topmannen van Facebook en Whatsapp opstappen. Nabeurs verloor het aandeel Facebook nog eens 1,85%.

Beleggers werden gisteren ook verrast door een melding van persbureau Bloomberg waarin stond dat de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping wordt uitgesteld tot op zijn vroegst april. Eerder was de verwachting dat Trump en Xi elkaar eind maart zouden ontmoeten in Mar-a-Lago, het resort van de Amerikaanse president in Florida. Woensdagavond zei Trump nog dat hij geen haast had om een handelsakkoord te tekenen met China. Na het bericht van Bloomberg zei Trump meteen dat hij optimistisch is gestemd over een handelsdeal, en dat die waarschijnlijk in de komende 3 a 4 weken gemaakt wordt.

Azië optimistisch na woorden van Trump

Beleggers in China putte hoop uit de woorden van Trump. Een mogelijke handelsdeal is noodzakelijk voor de economische groei van China. Ondertussen liet de Chinese overheid opnieuw weten de groei te gaan stimuleren. Het echte spektakel speelde zich vannacht af in Japan De Japanse centrale bank liet zijn rentebeleid zoals verwacht ongewijzigd en houdt vast aan het zeer ruime monetaire beleid. De Japanse centrale bank stelden wel de verwachtingen over onder meer de export en de industrie productie neerwaarts bij.  De Nikkei-255 index ging met een winst van 0,77% het weekend in op 21.450,85 punten. 

Europa opent licht hoger

Gisterenavond werd in het Britse lagerhuis gestemd om de Brexit datum te verschuiven. Met een nipte overwinning heeft May zichzelf meer tijd gewonnen. Hoogstwaarschijnlijk vertrekt het VK nog niet op 29 maart uit de EU. Daarvoor moet nog wel toestemming worden gegeven vanuit Brussel. Daarna hebben de Britten de tijd tot eind juni om met een nieuw plan te komen.

Ondertussen dreigt Trump met ernstige economische schade voor de Europese Unie. De Amerikaanse president vindt dat de EU heel moeilijk doet over onderhandelingen over handel.  Trump voerde vorig jaar al heffingen in op staal en aluminium, maar de president lijkt bereid meer heffingen in te voeren als er geen ruimte is voor onderhandelingen. Beleggers lijken zich hier weinig van aan te trekken aangezien de futures voorbeurs in het groen staan. De AEX gaat vandaag verder met de aanval op de 544 punten. De index moet hierboven weten te sluiten om ruimte vrij te maken voor verdere koersstijgingen. De DAX-index blijft de laatste dagen wat achter maar gaat toch ruim boven de 11.600 punten openen. Om 11:00 worden de Europese inflatiecijfers bekendgemaakt en vanmiddag krijgen we vanuit de VS inzicht in de stand van het consumentenvertrouwen.

Alle vierde kwartaalcijfers op een rij.

Check hier wanneer uw favoriete aandelen met kwartaalcijfers komen. 

Financiële agenda

  • 11:00 EU Inflatie
  • 14:15 VS Industriële productie
  • 15:00 VS Consumentenvertrouwen.

Koersen (8:00 uur)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27