Trump en Kim Jong-un schrijven geschiedenis met succesvolle ontmoeting

De aandelenmarkten op Wall Street zijn gisteren lichtelijk hoger gesloten. Beleggers verwerkten de uitkomsten van de G7-top die dit weekend plaatsvond in Canada. U las in mijn LYNX Morning Call van gisteren dat een overeenkomst met betrekking tot de wereldwijde handelsconflicten ver weg bleef. Voor nu trekken beleggers zich daar weinig van aan. Uiteindelijk sloot de breed samengestelde S&P500 ongeveer 0,11% hoger op het niveau van 2782 punten. De technologiebeurs Nasdaq deed het iets beter met een hogere slotstand van ongeveer 0,20%.

Vannacht vond de historische meeting plaats tussen Donald Trump en Kim Jong-un. Dit was de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president met een Noord-Koreaanse leider rond de tafel ging.

De ontmoeting begon met een historische handdruk en vervolgens gingen beide machthebbers rond de tafel. De wereldleiders kwamen naar buiten met positieve geluiden en verwachten een ‘geweldige relatie’ met elkaar op te bouwen. Zojuist kwam zelfs naar buiten dat beide landen een overeenkomst hebben ondertekend. De belangrijkste afspraak in deze overeenkomst is de verdere nucleaire ontwapening van het Koreaans schiereiland.

Heeft deze verzoening directe invloed op de aandelenmarkten? In principe niet, maar een escalatie tussen de heren heeft uiteraard in het verleden gezorgd voor dalende beurzen op Wall Street. De economische winnaars zijn naar alle waarschijnlijkheid Noord-Korea zelf en China. Hierover meer in het stuk over Azië.

Centrale banken aan zet

Naast de meeting tussen Trump en Kim staat deze week ook in het teken van de economische beleidsbepalers die hun rentebesluit presenteren. Morgenavond om 20:00 uur (Nederlandse tijd) is het de beurt aan de Amerikaanse Federal Reserve. De kans is groter dan 95% dat de Amerikaanse Centrale Bank de rente zal verhogen. Beleggers kijken met name uit naar de speech van Jerome Powell. Wat zegt hij over het beleid en geeft hij aanwijzingen over de verdere renteontwikkeling?

Vervolgens is het donderdag de beurt aan Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Ook hier kijken beleggers uit naar wat hij te vertellen heeft over de verdere renteontwikkeling. Het zal nog belangrijker zijn wat hij te zeggen heeft over het afbouwen van de ‘quantive easing’. Indien de Europese Centrale Bank het opkoopprogramma sneller afbouwt, dan kan dit een negatief effect op de aandelenkoers hebben. Tot slot komt ook de Bank of Japan vrijdag met het rentebesluit naar buiten.

De uitkomst van deze beleidsvergaderingen hebben voornamelijk impact op de verschillende valutaparen. Indien men in Europa het opkoopprogramma blijft draaien en de VS nogmaals de rente verhoogt zal de vraag naar dollars verder toenemen. Hierdoor kan de al geplaagde EUR/USD koers verder wegzakken. De euro zakte de afgelopen maanden al weg van een hoogtepunt in februari rond de wisselkoers 1,255 naar een dieptepunt van 1,155 eind mei.

China kan profiteren van vredesovereekomst

De Aziatische aandelenmarkten reageren positief op de verzoening tussen Trump en Jong-un. Zo is de Japanse Nikkei ongeveer 0,33% hoger de dag uit gegaan. Zoals eerder beschreven in deze LYNX Morning Call, is het name China die mogelijk van deze ontwikkeling kan profiteren. De China 50 sluit dan ook ruim 1% hoger in deze nachtelijke sessie.

De tweede grootste economie ter wereld heeft lang in een tweestrijd gezeten wat betreft Noord-Korea. Het land gaf aan nucleair vrij schiereiland te steunen, maar deed er alles aan om het regime niet te laten instorten. In dat geval is de kans groot dat er een enorme toevlucht van Noord-Koreanen naar China zal bestaan. Door de denuclearisatie zal de activiteit van Amerika in Azië verminderen, wat ten goede komt van de machtspositie van de Chinezen.

AEX stoomt door naar jaartop

Het sentiment in Europa is op deze dinsdagmorgen positief gestemd. De futures wijzen op een hogere opening voor alle indices. Zo staan de ESTX50 future en de DAX future een respectievelijke 0,37% en 0,65% in de plus. De future van de AEX wijst op een hogere opening van ongeveer 3 punten rond het niveau van 568. Hiermee komen we dicht bij de toppen van eerder dit jaar.

Financiële Agenda

– 03:00 uur: Meeting Donald Trump – Kim Jong-un

– 11:00 uur: Duitsland ZEW Economic Sentiment (14,6)

– 11:00 uur: Eurozone ZEW Economic Sentiment

– 12:00 uur: Verenigde Staten NFIB Small Business Index (105,2)

– 14:30 uur: Verenigde Staten CPI m/m (0,2%)

– 14:30 uur: Verenigde Staten Core CPI m/m (0,1%)

– 19:00 uur: Verenigde Staten 30-y Bond Auction

– 20:00 uur: Verenigde Staten Federal Budget Balance (-119B)

Koersen

Tom Straver

Tom Straver

Manager Professional Clients

Tom Straver is verantwoordelijk voor LYNX Professional Services, waardoor hij in nauw contact staat met Nederlandse vermogensbeheerders en hedgefunds. Naast deze werkzaamheden, schrijft hij ook artikelen en geeft hij regelmatig seminars en masterclasses die deel uitmaken van het educatieprogramma van LYNX.

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27