Worden Trumps protectionistische maatregelen teruggefloten?

De beurzen op Wall Street wisten gisteren flink te herstellen, nadat de angst voor het uitbreken van een handelsoorlog minder werd. Belangrijke Amerikaanse exportaandelen die mogelijk geraakt gaan worden door een dergelijke oorlog, behoorden tot de grootste winnaars. Uiteindelijk sloot de S&P 500 1,1% hoger. De Nasdaq wist ook een mooie plus van 1% op het bord te zetten.

Beleggers kregen gisteren gedurende de dag het vertrouwen dat de recente strubbelingen op een diplomatieke manier beëindigd kunnen worden. Na forse kritiek van Trumps eigen Republikeinse partij over de gewenst importtarieven op staal en aluminium, werd Trumps bewoording gisteren iets minder hard. In een tweet meldde hij dat de importtarieven alleen worden ingevoerd als het handelsakkoord NAFTA niet herzien wordt. Over tarieven tegen andere handelspartners als de Eurozone en China werd geen woord gerept.

Opvallend is dat House Speaker Paul Ryan zich fel tegen de importtarieven heeft gekeerd. Ryan, die sinds het aantreden van Trump achter elk controversieel plan stond, sprak uit dat hij extreem bezorgd is over de plannen van Trump. Wellicht dat Trump uiteindelijk toch nog zwicht voor alle kritiek en dat de gevreesde maatregelen dus niet worden doorgevoerd.

Aandelen als Caterpillar en Harley Davidson, aandelen die belangrijk worden geacht aangezien de Eurozone al heeft gedreigd met tegenmaatregelen op Amerikaanse motorvoertuigen, behoorden tot de grootste stijgers op Wall Street. Beide aandelen stegen rond de 3%.

De afgekomen spanning zorgt er wel voor dat de yield op Amerikaans staatspapier weer voorzichtig opkrabbelt. Beleggers vluchten in onzekere tijden immers naar staatsobligaties, waarbij de stijgende vraag zorgt voor een lagere yield. Nu de spanning dus afneemt, is de yield op 10-jaars Amerikaans staatspapier weer opgelopen richting een stand van 2,88%, nog altijd kort onder het psychologisch belangrijke niveau van 3%. Zoals u weet, begon de correctie van vorige maand allemaal met de oplopende rente. Aanstaande vrijdag wordt dan ook belangrijk, aangezien dan het cijfer over de Amerikaanse banen- en loongroei op de rol staat.

Azië flink hoger

Ook de Aziatische beurzen wisten vanochtend te profiteren van de verminderende angst voor protectionistische maatregelen uit de VS. Zoals verwacht, waren het met name de exportbedrijven die uitstekend presteerden. Automakers, technologie en fabrikanten behoorden tot de grootste stijgers.

Uiteindelijk wist de Nikkei 225 een winst van 1,8% op te tekenen. Ook in China was het een prima beursdag. De Shanghai Composite index sloot 1% in het groen. Koploper is de hoofdgraadmeter uit Hong Kong. De Hang Seng Index koerst in de middaghandel 2,2% in de plus.

Europa opent hoger

Na de sterke beursdag van gisteren lijkt het ook vandaag weer feest te worden op de Europese beurzen. De futures wijzen op een hogere opening, die tussen de 0,7% en 1,1% uitkomt. Logischerwijs is het de Duitse DAX die het beste presteert, aangezien vanuit de VS dit weekend nog werd gedreigd met importtarieven voor Europese auto’s, een belangrijke sector in Duitsland. Met het herstel van de afgelopen twee dagen kunnen we concluderen dat de eerste poging tot een neerwaartse uitbraak is uitgelopen op een valse uitbraak. De opening onder het belangrijke steunniveau van 11.900 punten leidde tot een geweldige herstelbeweging.

In de AEX-index hebben we dit niveau bij lange na niet bereikt. Hier is het technische plaatje dan ook een stuk sterker met een dubbele bodem die gevormd is rond de koers van 517 punten. Een dubbele bodem is technisch gezien een sterk teken. Het eerste koersdoel lijkt dan ook de nog openstaande gap, die wordt gesloten op 535,50 punten, maar met de rare sprongen die Trump in de afgelopen dagen maakt kan het tij heel snel weer keren. Blijf dus op uw hoede, ook nu de storm vooralsnog lijkt te gaan liggen.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

09:30: Duitsland Construction PMI

10:10: Eurozone Retail PMI

16:00: Verenigde Staten Durable Goods Orders (-3,6%)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27