TA: ‘Turkse lira steekt lont in Italiaans kruitvat’

Er komt vroeg of laat een moment waarop de maat vol is en de emmer overloopt. En dan is Leiden in last. Na onderzoek blijkt er achteraf vaak genoeg aanwijzingen voor de spreekwoordelijke tikkende tijdbom. Koersgrafieken zijn niet zelden het instrument bij uitstek om het sluimerende gevaar te duiden.

TRY/EUR-maandgrafiek vanaf 2002

Het is niet van vandaag of gisteren dat de Turkse lira minder waard wordt tegenover de US dollar of – zoals de grafiek op maandbasis laat zien – tegenover de euro. De grafiek van TRY/EUR weerspiegelt alle kennis van de fundamentele ontwikkelingen die schuil gaan achter het wel en wee van de Turkse economie. De waarde van de Turkse lira bevindt zich al jarenlang in een dalende trend. In het vierde kwartaal van 2017 werd de onderkant van het dalende trendkanaal neerwaarts verlaten. Klaarblijkelijk was er aanleiding voor de valutamarkt om de Turkse lira in een versneld tempo in te wisselen voor euro’s. Dit  gebeurt wel vaker als de markt smeulend vuur meent te ruiken.

FTSE MIB-30 index vanaf 2014

De achilleshiel voor problemen in Europa ligt gelegen waar u deze zou verwachten: ergens in Zuid-Europa. Eind juni werd bekend dat de Europese Unie de vluchtelingendeal met Turkije in stand houdt. Ondertussen ligt Italië dwars op het gebied van het meewerken van de verdeling van vluchtelingen over Europa. Turkije heeft weer groot belang bij de toegezegde miljarden voor de ‘vluchtelingendeal’. De koersgrafiek van de Italiaanse FTSE MIB-30 index laat een megafoon-patroon zien. De boodschap schalt luidt en duidelijk. De koersuitslagen namen afgelopen 12 maanden toe. Een toenemende volatiliteit duidt op groeiende onrust. Wees dus niet verrast als de Italiaanse beursindex binnenkort door een explosief Turks kruitvat wordt geraakt.

AEX-index op dagbasis + 20/120-daags gemiddelden

De lagere openingskoers bij een AEX-index op 567,81 punten hedenochtend illustreert haast om te verkopen en/of gebrek aan vertrouwen om in te stappen. De openingskoers ligt onder het laagste koersniveau dat op 2 augustus werd gezet bij een indexstand op 567,87. De openingskoers ligt ook lager dan de laagste koers gisteren (= AEX 571,27).

Vanuit een trendvolgende benadering biedt de daling onder het stijgende 20-daags gemiddelde een tactische ‘buy the dip’-kans. Maar tegelijkertijd lijkt de recente opwaartse uitbraakpoging boven de koerstop van 2007 en koerstoppen van dit jaar opnieuw te mislukken. De belegger moet voor zichzelf grenzen stellen als hij/zij een positie inneemt en grenzen stellen bij het beheersbaar houden van de opwaartse of neerwaartse risico’s.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27