TA: ‘Uni’s en Procter Gamble stralen’

In de afgelopen zeven weken wist het aandeel Procter & Gamble 16,5% koerswinst te realiseren.

Het aandeel Unilever presteerde bijna half zo goed met een rally van 7,7%. Het zijn stralende resultaten in vergelijking met de prestaties van de AEX-index (+0,2%) en Dow Jones Industrials Average (-3,4%).

Procter & Gamble test weerstandzone tijdens overbought conditie

Eind december 2014 noteerde het aandeel Procter & Gamble (PG) een koerspiek bij $ 93,89. Dit koersniveau werd in september 2017 na afloop van een moeilijke correctiefase weer getest. Een nieuwe correctiefase volgde in de afgelopen 12 maanden en recent werden de topniveau’s uit 2014 en 2017 weer opnieuw getest bij $ 94,81 en een slotkoers op weekbasis op $ 93,82 op 16 november jl. De relatieve sterkte index (RSI) testte de grenswaarde 70 waarboven sprake is van een technische overwaardering. Een voormalige steunlijn zorgt nu voor een extra stevig plafond in de beurskoers van Procter & Gamble. Het is dus tijd voor winstnemingen en een herbeleggingskandidaat.

Unilever veert op vanaf een meerjarige stijgende steunlijn in de grafiek op log-schaal

Een herbeleggingskandidaat voor Procter & Gamble kan het aandeel Unilever zijn. De belangrijkste twee redenen zijn in absolute en relatieve zin zichtbaar in de koersgrafiek. De meerjarige stijgende steunlijn vanaf de bodem in maart 2009 verbindt de correctiebodems van november 2016 en het correctiedieptepunt begin 2018 met elkaar. Deze stijgende steunlijn in de grafiek op logaritmische schaal werd vorige maand succesvol getest.

Unilever presteert qua koersontwikkeling sinds eind 2008 beter dan Procter & Gamble. Een stijgende steunlijn getrokken tussen de relatieve sterkte bodems van de afgelopen jaren geeft een excuus om aandelen Procter & Gamble in te ruilen voor aandelen Unilever (valuta-effecten buiten beschouwing gelaten).

Euro Stoxx 50 index op uurbasis in de afgelopen drie maanden

Vandaag wordt de AEX-koersgrafiek even genegeerd wegens gebrek aan additionele inzichten. De aandelenbeleggers in Nederland doen er verstandig aan om ook het marktgedrag in andere beurs-indices te beoordelen op kansen en bedreigingen.

In de Euro Stoxx 50 index tekent zich nu een dalende driehoek af. De dalende driehoek staat in de technische analyse omschreven als een negatief continuatiepatroon. Met andere woorden, een uitbraak wordt aan de onderzijde verwacht gelet op de dalende teneur in de afgelopen drie maanden. De forse stijging bij de opening van deze handelsweek blijkt op de dalende weerstandslijn te zijn afgeketst. Dit betekent wellicht dat trendlijn-algoritmen in actie komen (lees: verkoopacties initiëren) zodra de Euro Stoxx 50 index de dalende trend raakt. Het is een soort prikkeldraad dat onder stroom staat om de bulls weg te houden.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×