Update: redenen voor slechte prestaties aandeel Shell

26 mei 2017: De meest verhandelde aandelen van 2017

Update 15 maart 2017: Aandeel Shell bereikt belangrijk steunniveau

Update 01 november 2016: Aandeel Shell knalt 3% hoger en rendeert beter dan concurrenten

Update 24 februari 2016: terugblik: hoe kunt u met opties inspelen op een stijging van Shell

Op 23 december 2015 schreef ik in mijn artikel “Moet u het aandeel Shell kopen?” dat ik niet al te positief ben over het aandeel Shell (RDSA). Ik gaf meerdere redenen waarom het bedrijf zo slecht presteert en maakte een vergelijking met haar concurrenten. Op moment van schrijven had het aandeel al een beroerde tijd achter de rug, sindsdien is de koers alleen nog maar verder gedaald.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

  • Redenen voor de slechte prestaties van aandeel Shell.
  • De gisteren bekendgemaakte verwachtingen van het bedrijf.
  • Steunniveau ’s op basis van technische analyse.

Redenen voor de slechte prestaties van het aandeel Shell

  • De lage olieprijs
  • De recente (te dure) overname van BG Group
  • De angst voor het aanpassen van het dividend- en aandeleninkoopbeleid

Gisteren kwam het bedrijf met een voorlopige verwachting over de jaarcijfers van 2015 en een vooruitzicht voor de komende tijd.

Verwachtingen van het aandeel Shell

Het Nederlands-Britse concern probeerde gisteren de angst voor het dividendbeleid van tafel te schuiven. Het dividend over heel 2015 is $ 1,88 (€ 1,70), evenals een jaar eerder. Voor 2016 voorspelt Shell een dividenduitkering van minstens hetzelfde bedrag. Toch zijn beleggers hier niet zeker van en daalde het aandeel gisteren met 7% tot een koers van € 16,70. Op deze koers is het dividendrendement ruim 10%, wat op langere termijn nooit kan worden volgehouden.

Naast uitspraken over het dividendbeleid, kwam de oliereus gisteren met verwachtingen over de cijfers van het vierde kwartaal in 2015. De verwachting van de aangepaste winst over dit kwartaal, waar door de markt naar wordt gekeken, komt uit op $ 1,6 – $ 1,9 miljard. In het vierde kwartaal van 2014 was dat nog $ 3,3 miljard, een daling van zo’n 47%. De gemiddelde verwachting van analisten was $ 1,8 miljard.

Mede door de enorme daling van de aangepaste winst en de verwachting dat de olieprijs voor langere tijd relatief laag blijft, verliezen beleggers het geloof dat het huidige dividendbeleid kan worden volgehouden, zonder dat het bedrijf zich hiermee zelf in de vingers snijdt. Uiteraard kan het concern dividend blijven uitkeren, maar als hiervoor nieuwe aandelen moeten worden uitgegeven of de schuldpositie van de onderneming verslechterd, schieten zowel de aandeelhouders als Shell hier weinig mee op.

Bij de aankondiging van de overname van BG in april vorig jaar, gaf Shell aan dat de combinatie winstgevend zou zijn bij een olieprijs van $ 70. In december liet het bedrijf deze prijs al zakken naar $ 60. Dit ligt nog altijd ver boven de huidige prijs van ongeveer $ 28. Mede om deze reden verwacht ik dat de koers van Shell komende maanden vooral reageert op de ontwikkeling van de olieprijs en de kwartaalcijfers iets minder leidend zijn dan normaal het geval is.

Steunniveau ’s van het aandeel Shell

In onderstaande grafiek vindt u het koersverloop van het aandeel Shell sinds 2008. De koers staat momenteel ruim 45% lager dan de top die bereikt werd in september 2014. Het eerste steunniveau ligt op € 16,70. De tweede steun ligt iets boven de € 16. Ik denk dat het belangrijk is dat in ieder geval de tweede steun standhoudt. Omdat het aandeel Shell 11,24% van de AEX-index uitmaakt, worden het barre tijden voor Nederlandse beleggers als deze steun neerwaarts wordt doorbroken.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker