Verdwijnt Tesla van de beurs?

Update 24-10-2018: Dreigt koers aandeel Tesla uit de bocht te vliegen?

Ongekend spektakel gisteren nadat topman Elon Musk in een aantal tweets laat weten te overwegen om het aandeel Tesla van de beurs te halen voor $ 420 per aandeel.

Elon Musk, de onvoorspelbare ondernemer, is geliefd en geroemd om zijn ingenieuze ideeën. Zijn uitspraken doen vaak stof opwaaien en zijn soms even gek als revolutionair. In dit artikel een korte re-cap van de afgelopen weken.

Aandeel Tesla naar de beurs

Op 1 augustus nabeurs publiceerde Tesla haar kwartaalcijfers. De elektrische autobouwer maakt geen winst dus de ‘winst per aandeel’ komt uit op $ -3,06 waar analisten op $ -2,90 hadden gerekend. Het bedrijf heeft nog maar geld tot het einde van het jaar en voornamelijk het uitgavepatroon van Tesla is iets waar beleggers zich zorgen over maken.

Juist op dit vlak vielen de cijfers mee. Analisten hadden een uitstroom van $ 900 miljoen verwacht, maar Musk gaf ‘slechts’ $ 739,5 miljoen uit. Het verlies in het tweede kwartaal kwam wel uit op een nieuw record van $ 717,6 miljoen. Musk gaf in de conference call over de cijfers aan dat de productieproblemen nu onder controle zijn en dat er winst in zicht is. Eind deze maand verwacht Tesla de productie te kunnen opschroeven naar 6000 exemplaren per week en de topman gaf aan dat een aankomend winstgevend kwartaal realistisch is. Beleggers beloonden het aandeel met een winst van maar liefst 16,19% waarmee het aandeel sloot op $ 349,54.

De twee handelsdagen erna liet de koers wat stabilisatie zien. Toen meldde zakenkrant Financial Times dat het Saudische staatsinvesteringsfonds een belang heeft opgebouwd van 3 tot 5 procent in Tesla. Volgens Financial Times hebben de Saudi’s aan Musk in eerste instantie laten weten bereid te zijn om nieuw uitgegeven aandelen te kopen. Tesla deed hier niets mee, waarna het staatsfonds de aandelen op de aandelenmarkt kocht.

Kort daarna stuurde de rasondernemer en fervent twitteraar het volgende bericht de wereld in.

Of hij op dat moment bloedserieus is of een grap maakt is nog altijd niet duidelijk.

Saillant detail: een aantal twitteraars merkten op dat $ 420 staat voor de datum 20 april in Noord-Amerika. Amerikaanse marihuanagebruikers vieren die dag als een feestdag van de ‘tegencultuur’. Cannabis wordt op die dag publiekelijk gebruikt. Het getal is ook een verwijzing naar het gebruiken van marihuana in het algemeen.

In de tweets die daarop volgen werden meer details bekend. Musk hoopt dat alle huidige investeerders bij Tesla blijven wanneer het bedrijf geprivatiseerd wordt.  In een andere tweet laat Musk weten dat de financiering voor een dergelijke stap al gereed is, maar dat slechts de aandeelhouders nog goedkeuring moeten geven.

Het aandeel steeg met 7,4% tot $ 367,25 per aandeel, waarna de handel in het aandeel ruim een uur werd stilgelegd in afwachting van een officieel persbericht van Tesla. Musk stelde daarin dat er nog geen definitieve beslissing is genomen over zijn voornemen om het aandeel Tesla van de beurs te halen. Het aandeel sloot uiteindelijk 11% hoger op $ 379,57.

Ook stuurde Tesla zijn werknemers een e-mail om hen op de hoogte te stellen. De e-mail werd gepubliceerd op de officiële website van Tesla. In de mail benadrukt Musk dat het bedrijf door de beursnotering, die gepaard gaat met grote koersschommelingen, een grote afleiding is voor iedere werknemer van Tesla en alle andere aandeelhouders. Opvallend is dat hij het aandeel Tesla het meest geshorte aandeel uit de geschiedenis noemt. Doordat zoveel mensen short zitten en belang hebben bij mislukking, vindt hij dat het bedrijf vatbaar is voor aanvallen van buitenaf.

Opvallend is dat de short interest ratio in Tesla nauwelijks is gedaald. De ratio ligt nog steeds op circa 27%, wat betekent dat 27% van alle beschikbare aandelen zijn gebruikt om te shorten. Ondanks de forse stijging van Tesla hebben shorters nog amper aandelen teruggekocht. Gaan shorters nu de posities afbouwen in de vrees dat de koers naar de genoemde $ 420 per aandeel gaat? Of is dit slechts een meesterzet van Musk om de shorts op deze manier uit te roken? De tijd zal het leren.

Benieuwd naar wat een short squeeze is en hoe u daarop kunt inspelen? Lees dan vooral mijn artikel: ‘Wat is een short squueze’

Technisch beweegt het aandeel al circa anderhalf jaar zijwaarts in een zeer brede bandbreedte. De koersschommelingen zijn fors, maar per saldo is de koers de afgelopen tijd weinig opgeschoten. Vlak onder de $ 390 liggen meerdere koerstoppen. Als het aandeel Tesla boven deze weerstand weet te breken, komt de koers in uncharted territory. De koers zou dan zomaar eens snel richting de beoogde $ 420 per aandeel kunnen stijgen.

Aandeel Tesla kopen bij LYNX?

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in het aandeel Tesla. LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen.

Aandeel Tesla

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Meer:
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker