Verkoopdruk in Amerikaanse technologiesector zet door

Wall Street liet gisteren een sterk verdeeld beeld zien. Terwijl de Dow Jones in het groen sloot en profiteerde van het aannemen van Trumps belastingplan, was in de Nasdaq een geheel ander beeld te zien. Hiermee werd de sectorrotatie van vorige week voortgezet. Uiteindelijk sloot de S&P 500 0,1% lager, na eerder op de dag op een plus van 0,9% te hebben gestaan. De Nasdaq verloor 1,1%, toch wel een flinke daling op een dag waarop het beurssentiment een lange tijd uiterst positief was te noemen.

Dat de belastingplannen van Trump weinig voordelen bieden voor technologiebedrijven, is alom bekend. Deze doorgaans grote multinationals betalen door ingewikkelde belastingconstructies wereldwijd al nauwelijks belasting, waardoor deze Amerikaanse plannen maar weinig positieve invloed op techbedrijven hebben. Daarentegen kunnen de plannen van Trump wel de inflatie verder aanwakkeren en daardoor een hoger renteklimaat tot gevolg hebben. Iets wat weer minder gunstig is voor techbedrijven. Kortom, deze sector is niet degene die het meest profiteert van Trumps plannen.

De financiële sector daarentegen spint hier wel garen van. De SPDR S&P Bank ETF (KBE) sloot 1,7% in het groen. Een hoger renteklimaat is immers direct van positieve invloed op de winstmarges van banken. Het is dan ook niet gek dat de sectorrotatie van afgelopen dagen plaatsvindt. Of dit nog lang doorzet moet uiteraard nog blijken, maar het is zeker opmerkelijk dat juist de aandelen die al jaren de kar trekken op Wall Street nu zo onder druk liggen.

De olieprijs lag gisteren onder druk. Vorige week bereikten de OPEC en Rusland nog een akkoord voor een verlenging van de de beperkte olieproductie. Dit alles om het prijspijl van het zwarte goud te ondersteunen. Terwijl de olieprijs hierdoor al wekenlang oploopt, lag deze gisteren onder druk. Geruchten over aantrekkende activiteiten onder Amerikaanse schalie-producenten zorgden voor terughoudendheid onder handelaren.

Aziatische beurzen onder druk

De beurzen in Azië laten vanochtend een overwegend negatief beeld zien. Net als op Wall Street waren het vooral de technologische bedrijven die achterbleven. Grote Japanse chipbedrijven als Advantest en Sumco verloren tot 4% aan beurswaarde. Financiële waarden lagen juist sterk.

Uiteindelijk sloot de Nikkei 225 0,4% lager. Het verlies op het Chinese vasteland was vergelijkbaar, de Shanghai Composite index verloor 0,2%. De Hang Seng is de hekkensluiter, de beurs uit Hong Kong noteert 0,5% in het rood.

Europa licht hoger

De Europese beurzen gaan vanochtend een licht hogere opening tegemoet. Hiermee wordt het positieve sentiment van gisteren voortgezet. De paniek van vrijdagmiddag ontstond nadat Trumps voormalige veiligheidsadviseur Flynn bekende te hebben gelogen. Dit zorgde ervoor dat de AEX nogmaals het belangrijke steunniveau van 535 punten wist te testen. Inmiddels is hier nu een driedubbele bodem in de grafiek gevormd. Om de traditioneel sterke beursmaand december positief te laten verlopen, is het in de komende dagen zaak om de recent gevormde top op 546,50 punten opwaarts te breken.

Op individueel niveau staat het aandeel Pharming in de schijnwerpers. Het onder Nederlandse particuliere beleggers zo geliefde aandeel gaat eerder uitgegeven obligaties omzetten in aandelen. Het aantal nieuw uitgegeven aandelen vertegenwoordigt 2% van de uitstaande aandelen. Pharming heeft een rijke geschiedenis wat betreft nieuw uitgegeven aandelen. Op de huidige koers verloopt dat overigens een stuk vlotter dan op de beurskoers die een lange tijd werd betaald voor het aandeel Pharming.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

09:45: Italië Services PMI (53,2)

09:50: Frankrijk Services PMI (60,2)

09:55: Duitsland Services PMI (54,9)

10:00: Eurozone Services PMI (56,2)

11:00: Eurozone Retail Sales (-0,7%)

15:45: Verenigde Staten Services PMI (55,2)

16:00: Verenigde Staten ISM Non-Manufacturing (59,0)

Koersen

 

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27