TA: ‘Verzilver zilver en verkoop Shell’

De markt heeft altijd gelijk, ook al heeft zij (volgens onze persoonlijke visies) ongelijk. Om dit gelijk te bewijzen is het archiveren van de visies voor 2019 juist nu interessant. Wie in de toekomst dan terugbladert in het verzameld materiaal, die realiseert zich dat we heel bescheiden moeten zijn.

Zilverfuture (spot) op maandbasis vanaf 2001

Spreken is zilver, zwijgen is goud. Het uitspreken van een visie met betrekking tot de zilverprijs volgend jaar is na een blik op de koersgrafieken overbodig. De meerjarige dalende trend vanaf de top in 2011 toont ons in welke richting de zilverprijs beweegt. De meerjarige stijgende steunlijnen deze eeuw zijn twee keer neerwaarts doorbroken. De dalende driehoeken illustreren toenemende haast om te verkopen (gevolg: lagere toppen) in relatie tot gelijkblijvende vraag (gevolg: horizontale steunniveaus).

Dalende driehoeken worden doorgaans, vanwege de haast om te verkopen, uiteindelijk neerwaarts gebroken. Zwijgend kijken we uit naar het moment dat de steun rond $ 14 breekt.

Royal Dutch Shell en Brent Oil (rood)

De olieprijs is in de afgelopen weken fors gedaald (zie rode lijn in de grafiek). De stijgingen en dalingen van Brent Oil tonen een grote correlatie met de koersontwikkeling van het aandeel Royal Dutch Shell. In 2013 werd in het aandeel Royal Dutch Shell een hoogtepunt bereikt bij € 31,13. Een horizontale lijn vervulde nadien haar technische rol van meerjarige weerstandslijn.

De daling van Brent Oil is dermate fors dat voor een trendbreuk in het aandeel Royal Dutch Shell moet worden gevreesd. Immers, het proces van hogere bodems in Brent Oil is niet langer van toepassing. De prijs van Brent Oil voorspelt in dit geval een dalingsrisico in Royal Dutch Shell naar € 25.

AEX-index 240-minuten grafiek

De puristen onder technisch analisten zijn zeer rigide in het volgen van de beslisregels om trends en veranderingen in trends te duiden. In een zwart-/witte benadering kan een proces van opeenvolgende lagere toppen worden vastgesteld. Afgerond bij AEX 534 bevindt zich de meest recente top onder de dalende weerstandslijn van de koerstoppen in de voorafgaande maanden.

De vraag naar aandelen trekt zich dus per saldo terug als de golven tijdens een eb-beweging aan het strand van Hoek van Holland. De volgende golfslag lijkt alweer op het punt van omkrullen. Tenminste, dat zou heel logisch zijn vanuit charttechnisch perspectief.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27