Beurzen reageren lauw op verkiezingsuitslag VS

De beurzen in Amerika zijn gisteren hoger gesloten. Aanvankelijk namen beleggers een afwachtende houding aan met het oog op de midterms verkiezingen in de VS. In de laatste anderhalf uur zagen we toch een kleine maar sterke rally waardoor de S&P 500 0,63% hoger sloot op 2.755 punten. De kleinere technologiebeurs, de Nasdaq-100, deed het ook goed met een plus van 0,75% bij een slot van 6,988 punten.

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het is zo goed als zeker dat de Democraten een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben veroverd. Een tegenslag voor de Grand Old Party van Trump die tot voorheen alles voor het zeggen had met een meerderheid in het Congres. De Senaat blijft echter in de handen van de Republikeinen, dus Trump kan wel doorgaan met het benoemen van ‘conservatieve’ rechters.

In onderstaande grafiek van de S&P 500 future zien we dat er wel wat beweging plaatsvond vannacht, maar dat er nog niet echt richting is gekozen.  Eerst zagen we een kleine daling van 0,50%. Gevolg door een stijging van ruim 1%, nadat de eerste exitpolls naar buiten kwamen. Daarna zakte de future weer wat weg en momenteel oogt het beeld nu vrij neutraal. De futures in de VS staan momenteel slechts 0,15% hoger dan het slot van gisteren.

Azië verdeeld na verkiezingen

De beurzen in het Oosten waren verdeeld tijdens de Amerikaanse verkiezingsnacht. De Japanse Nikkei 225 index stond aanvankelijk ruim 1% hoger maar is gesloten met een verlies van 0,28% op 22.085 punten. De beurs in Hongkong bleef dichtbij huis en staat momenteel 0,20% hoger op 26.173 punten. In het binnenland van China staat de Shanghai index op een verlies van 0,68%.

De Xinhua China A50 future, die de grootste 50 Chinese bedrijven volgt, beweegt nog altijd in een neutrale bandbreedte. Beleggers lijken toch echt meer duidelijkheid af te wachten. De handelsoorlog hangt nog altijd boven het hoofd van China en daarnaast heeft China ook te kampen met een afkoelende economie.

Europese futures hoger

De beurzen in Europa gaan licht hoger van start. De AEX lijkt 0,38% hoger te gaan openen rond de 523 punten. De DAX index staat voorbeurs 0,25% hoger op 11.516 punten. Beleggers verwerken naast de uitslagen van de Amerikaanse congresverkiezingen ook enkele macro economische cijfers. Op het Damrak staan Ahold Delhaize en ABN AMRO in de schijnwerpers. Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal een een stevige omzetgroei weten te behalen. Vooral de online verkopen stegen fors. Qua onlineomzet is het bedrijf goed op weg om een omzet van minstens 5 miljard euro te behalen tegen 2020.

Ook ABN AMRO wist de winst in het derde kwartaal stevig op te voeren. De bank slaagde er onder meer in de kosten goed onder controle te houden. Onder de de streep bleef 725 miljoen euro over, 8 procent meer dan een jaar eerder.

De AEX-index heeft nog een aantal weerstanden boven zich. Tevens ligt aan de onderkant nog een gap tussen de 512 en 516 punten. Deze gap zal vroeg of laat waarschijnlijk gesloten worden. Zolang de AEX onder de 533 punten sluit houd ik rekening met nieuwe verkoopdruk.

Financiële agenda

  • 08:00 uur: DE Industriële Productie
  • 11:00 uur: EU Detailhandelsverkopen
  • 11:40 uur: DE Duitse 10-jaars Bund Veiling
  • 16:30 uur: VS Ruwe Olievoorraden
  • 16:30 uur: VS Cushing Crude Oil Inventories

Koersen (8:45)

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27