Wall Street flink hoger, maar besluit belastingplan uitgesteld

De Dow Jones sloot gisteren voor het eerst in de historie boven de 24.000 punten. Staat de uitbraak boven de psychologische grens van 20.000 punten nog vers op uw netvlies? Een dergelijk laag niveau kunnen beleggers zich nu al niet meer voorstellen. Het gaat dit jaar ontzettend hard op Wall Street. In verwachting dat het belastingplan zou worden aangenomen gisteren, sloot de Dow uiteindelijk 1,4% hoger. Met name de toezegging van Senator John McCain, waarin hij instemt met Trumps belastingplan, zorgde ervoor dat de koersen stegen. Ook de S&P 500 wist met een winst van 0,8% op een nieuwe all-time high te sluiten. De Nasdaq was hard bezig om het verlies van de dag ervoor in te lopen, de technologie index won 0,7%.

Het liep echter anders. Op het laatste moment koos de Senaat ervoor om de stemming uit te stellen. Een groep Republikeinen is bang voor het oplopen van het begrotingstekort als de belastingverlaging wordt doorgevoerd. Deze groep wil een mate van zekerheid. Mocht het begrotingstekort naar hun mening te hard oplopen, dan dienen de hervormingen weer teruggedraaid te kunnen worden. Zonder deze toezegging stemmen enkele partijgenoten van Trump vooralsnog tegen, waardoor het plan zou stranden. Om dit te voorkomen is de stemming van het plan uitgesteld.

Terwijl de beurzen gedurende de handelsdag in aanloop naar een positieve stemming dus wel hard opliepen, is de correctie die deze beslissing heeft veroorzaakt zeer beperkt. De S&P 500 future noteert op dit moment op een verlies van 0,15%. Uiteraard is het plan nog niet onderuit geschoven, maar dat het voor Trump wederom lastig gaat worden, is duidelijk. Hij heeft sinds zijn aantreden nauwelijks een verkiezingsbelofte waar kunnen maken. Of het dit keer wel gaat lukken is dus nog maar de vraag.

In de schaduw van de stemming in de Amerikaanse senaat, kwam gisteren in Wenen de OPEC landen bij elkaar. Om de olieprijs verder te blijven ondersteunen, hebben de grootste olieproducenten ter wereld afgesproken om de productieverlagingen te verlengen tot het einde van 2018. Omdat deze afspraak alom al werd verwacht, sloot de prijs van het zwarte goud slechts licht hoger. In de weken voorafgaand aan deze meeting is de olieprijs wel al flink gestegen.

Azië overwegend hoger ondanks tegenslag Trump

De Aziatische beurzen noteren vanochtend overwegend hoger. Wel valt op te merken dat de winsten op de beurzen eerder op de handelsdag een stuk hoger lagen. Onder andere een tegenvallend PMI cijfer over het Chinese midden- en kleinbedrijf gooide roet in het eten. Een verzwakking van de yen zorgde wel voor een optimistische stemming in Japan.

Na eerder op de handelsdag ruim 1% in de plus te hebben gestaan, is de Nikkei uiteindelijk 0,4% hoger gesloten. De Shanghai Composite index gaf eerder opgebouwde winsten weer prijs en noteert nagenoeg onveranderd. De Hang Seng noteert in de tussentijdse handel 0,1% lager.

AEX opent hoger

Na twee kwakkelende dagen, waarbij eerder opgebouwde verliezen in de laatste handelsuren weer werden kwijtgespeeld, noteert de AEX-future vanochtend 0,15% hoger. De rally van gisteravond is immers voorbijgegaan aan de Europese beurzen. Als u mijn Morning Call vaker leest, dan bent u ervan op de hoogte dat ik positief ben over de laatste maand van 2017 zolang de AEX-index boven het belangrijke steunniveau van 535 punten blijft.

Op individueel niveau kunnen we vandaag weer beweging verwachten in het aandeel Altice. De Franse telecommaatschappij krijgt de laatste weken klap op klap te verduren, maar komt vanochtend met een bericht dat het een Zwitsers onderdeel verkoopt. Met het verkopen van dit datacenter is een bedrag van 214 miljoen Zwitserse France gemoeid. Wellicht dat de vrije val in het aandeel hiermee even gestuit kan worden. Altice laat hiermee zien dat het echt werk wil maken van het reduceren van de enorme schuldenberg.

Dagelijkse advieswijzigingen

Financiële agenda

09:45: Italië Manufacturing PMI (58,3)

09:50: Frankrijk Manufacturing PMI (57,5)

09:55: Duitsland Manufacturing PMI (62,5)

10:00: Italië GDP YoY (1,8%)

15:45: Verenigde Staten Manufacturing PMI (54,0)

16:00: Verenigde Staten ISM Manufacturing (58,3)

Koersen

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:
Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27