Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

Handelen in zilver is, net als de handel in goud, weer helemaal terug van weggeweest. Hoe kunt u als belegger profiteren van de volatiliteit van het glanzende edelmetaal? We bespreken hoe u kunt handelen in zilver door gebruik van zilverfutures en we gaan in op de eigenschappen van deze futures.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Handelen in zilver met futures

Beleggen in goud is weer razend populair. Met goud proberen beleggers zich te verzekeren tegen een eventuele crisis. Grondstoffen hebben een lage correlatie met aandelen en zijn daarom interessant om het risico van uw (aandelen)portefeuille te verlagen. Maar historisch gezien dient goud ook als een goede hedge tegen inflatie. Voor zilver geldt eigenlijk hetzelfde.

Alles wat u moet weten over zilver bespreken we in het artikel: Zilverprijs verwachting 2020 – Waar gaat de zilverprijs heen?

Grondstofbeleggers stellen zich wel eens de vraag of ze nu moeten beleggen in zilver of in goud. De zilvermarkt is een stuk kleiner dan de goudmarkt waardoor deze ook volatieler is. Dezelfde hoeveelheid geld dat de zilvermarkt instroomt heeft vaak grotere impact op de zilverprijs dan dezelfde inflow zou hebben op de goudprijs. Hierdoor zijn de potentiële rendementen misschien groter, net als, uiteraard, de bijbehorende risico’s.

De grotere bewegingen zijn des te interessanter voor handelaren. Zowel daytraders als swing traders kunnen profiteren van de grote bewegingen door middel van futures. Hieronder zal ik de eigenschappen van de zilver future bespreken.

Zilver future (SI)

De zilverprijs is gebaseerd op de futuremarkt. De termijnmarkt is bij uitstek geschikt voor grondstoffen zoals zilver. Het is namelijk niet altijd praktisch om fysiek zilver te kopen vanwege de hoge opslag- en transportkosten. Via futures kunt u heel eenvoudig een positie opbouwen in het edelmetaal.

U kunt de zilverfuture in het LYNX Handelsplatform vinden door te zoeken op (SI).  

Dagelijks worden honderdduizenden contracten verhandeld, waardoor deze future maatgevend is voor de totstandkoming van de zilverprijs. Deze future vertegenwoordigt 5000 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 dollar beweging $ 5000 verdient of verliest. De spread is 0,001 per troy ounce en dat staat gelijk aan $5,00.

De zilverfuture kent zeer ruime openingstijden en handelt bijna 6 dagen per week, van zondag t/m vrijdag van 00:00 uur tot 23:00 uur.

Fysieke levering

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk zilver thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol met zilverbaren zitten te wachten, is het via het LYNX Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Om fysieke levering van expirerende futures te voorkomen dient u als klant uw futurecontract door te rollen voordat de Close-out periode van start gaat. Indien u nog positie heeft na de start van de Close-out periode dan kan het systeem uw positie automatisch sluiten. De liquidatieorder vindt plaats tussen het begin van de Close-out periode en het Cutoff tijdstip. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities dus automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Marginvereisten zilver future

U dient $ 12.768 aan margin aan te houden om de positie aan te gaan. De overnight positiebehoud margin, de margin die vereist is om de positie buiten de reguliere handelstijden aan te houden (overnight mee te nemen) is momenteel $ 9.458. Voor actuele marginvereisten kunt u hier terecht: Marginvereisten.

E-Mini zilverfuture (QI)

De normale zilverfuture is niet erg geschikt voor de belegger met een kleinere portefeuille. Als alternatief biedt CME daarom ook een E-mini zilverfuture aan. De E-Mini zilverfuture vindt u met het symbool (QI).

De E-Mini zilverfuture heeft een multiplier van 2500 en is daarmee dus de helft kleiner. Voor deze future dient u momenteel $ 6384 aan margin te hebben en de overnight margin is $ 4729. Elke 1 dollar beweging vertegenwoordigt hier een bedrag van $ 2500.

Voor- en nadelen van futures

Voordelen:

Yesdividend  Met één future of optie krijgt u met een relatief kleine inleg een mooie spreiding en diversificatie in een index.

Yesdividend Kapitaal efficiënt: gunstige marginvereisten

Yesdividend Kleine spread (verschil bied- en laatprijs). Een kleine spread betekent lage indirecte kosten voor de belegger.

Yesdividend  De handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.

Nadelen:

Yesdividend  Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen.

Yesdividend  U kunt meer verliezen dan uw inleg.

Yesdividend Gezien de hefboomwerking en de 23/6 handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×