Zilver glanst sterker dan goud

De drie-gouden-tips van afgelopen woensdag doen o.a. de vraag rijzen of het edele metaal zilver ook als ‘tip’ kan worden aangemerkt. Het antwoord is positief, omdat de termijnprijs van zilver deze week stijgt van $ 16,35 naar zojuist $ 16,77 en omdat ETFS Physical Silver sinds twee maanden harder stijgt dan ETFS Phyiscal Gold. Een andere gouden tip gaat over het mijden van de AMX-index

MIDKAP-index AMX vanaf 2016

Laten we eerst beginnen met de algemene tip om de AMX-index te mijden. Er zijn vijf technische argumenten om de AMX-index links te laten liggen. In de eerste plaats blijkt de meest markante top van de afgelopen 20 jaar een te zware weerstand. In de tweede plaats heeft zich een dubbele top gevormd. In de derde plaats wordt het topvormingsproces bevestigd via een neerwaartse uitbraak onder de stijgende steunlijn van de afgelopen twee jaar. Sinds twee maanden presteert de AMX-index opeens slechter dan de AEX-index (die het ook al moeilijk heeft). En tot slot lijkt zich een (H)oofd(S)choudertop te ontwikkelen. Reden om ons heil ergens anders te zoeken.

EUR/USD vanaf juni 2017

De euro is in de afgelopen twee maanden opeens fors onderuit gegaan tegenover de Amerikaanse dollar. De bodem van 7 november 2017 bij een wisselkoers van $ 1,1552 blijkt nu enige steun te bieden. De sterke daling suggereert eerder een kortstondig technisch herstel dan een nieuwe structurele opleving van de euro tegenover de US dollar. Het meest logische reactieniveau wordt gevonden bij een 38,2% Fibonacci-retracement. Dit koersniveau correspondeert met de top eind november 2017 en de terugtest ervan op 9 januari jl. na de opwaartse uitbraak. Een notering tussen $ 1,19 en $ 1,1950 lijkt daarom het maximum haalbare voordat de euro weer opnieuw wegzakt.

ETFS Physical Silver vanaf juni 2017

Het is een bekend fenomeen dat bij een stijgende US dollar de prijzen van edele metalen vaak onderuit gaan. Wie de beurskoers van het in euro’s genoteerde ETFS Physical Silver vergelijkt met de koersontwikkeling van EUR/USD ziet een beweging die elkaars spiegelbeeld toont. De technische analyse van EUR/USD geeft daarom een excuus om in de loop van dit jaar een stijging van ETFS Physical Silver te verwachten richting € 14 of zelfs hoger. De roze relatieve sterktelijn geeft aan dat de ETFS Physical Silver sinds april beter presteert dan ETFS Physical Gold. Boven € 13,30 wordt de belangstelling voor de zilverprijs waarschijnlijk verder opgepoetst.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27