TA: ‘Zwakke versus sterke aandelen’

Een nieuw 12-maands hoogtepunt wordt technisch vaak beoordeeld als een teken van kracht. Hoe kunnen beleggers bij aandelenkeuze het kaf van het koren blijven onderscheiden?

Boskalis Westminster vanaf 1999 op maandbasis + 12-maands gemiddelde

Op 6 december 2018 werd een een ongezonde trend waargenomen in het aandeel van bouwbedrijf Boskalis Westminster. Na de neerwaartse trendbreuk eind 2015 belandde de beurskoers in een dalende trend. De daling naar een 12-maands dieptepunt onder de bodems van 2017 werd bij een beurskoers op € 22,47 als risico beoordeeld voor een koersdaling in 2019 naar circa € 16,00. Dit koersdoel werd in augustus met een dieptepunt op € 16,48 en foutmarge van krap 3% opgezocht.

De beurskoers is zojuist weer hersteld naar € 22,46. In het algemeen doen trendvolgende beleggers er verstandig aan om de richting van de trend te respecteren. Een rode leidraad voor beleggers kan hierbij de hellingshoek zijn van het 12-maands gemiddelde. Dit voorspelt natuurlijk niets, maar geeft toch houvast voor wat betreft het voortschrijdend inzicht van beleggers.

WDP-SICAFI vanaf 2000 op maandbasis + 12-maands gemiddelde

Een jaar geleden gingen de beurskoersen flink onderuit. In de technische analyse blog van 7 december 2018 werd daarom de vraag gesteld over of er eigenlijk nog wel sterke aandelen waren.

De blik viel op het aandeel WDP-SICAFI als gevolg van de fraaie meerjarige stijgende trend. Maar vanwege de historisch hoge waarderingen in een momentumindicator werd het verstandig geacht om risicogrenzen te stellen om ongerealiseerde koerswinsten niet meer weg te geven. Trendvolgers kunnen als leidraad kijken naar de stijgende hellingshoek van het (rode) 12-maands koersgemiddelde. Zolang de beurskoers op of boven deze lijn van ‘voortschrijdend marktinzicht’ beweegt mag worden aangenomen dat ‘de markt’ (= alle vraag-/aanbodfactoren) optimistisch is en blijft. Zodra het voortschrijdend inzicht omkeert breekt de tijd aan om tot een herbezinning.

AEX-index vanaf december 2018 + MACD histogram en signalen

Grafiek AEX koers

Chartisten hebben traditioneel een persoonlijke visie op basis van patroonherkenning en trendextrapolatie. De trend in de AEX-index is op basis van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen te omschrijven als ‘stijgend’. Trendextrapolatie levert ruimte op voor een stijging naar circa AEX 630. Het is een verwachting op basis voorwaarden. Bijvoorbeeld dat een terugval is toegestaan, maar niet meer onder de recente toppen rond AEX 602.

Bij een indexstand rond 610 betekent dit 20 punten mogelijke koerswinst in relatie tot 8 punten acceptabel koersrisico. De positieve verwachting wordt ondersteun door de MACD-indicator die trendvolges op een objectieve wijze helpt te profiteren van de MACD-indicator.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker