Beursnieuws vandaag

Ontdek het laatste beursnieuws in de

LYNX Morning Call

Dagelijks verzorgen Justin Blekemolen en Kevin Verstraete, de beleggingsspecialisten van LYNX, de LYNX Morning Call met het laatste beursnieuws & financieel nieuws.

Het laatste beursnieuws per e-mail: elke ochtend direct op de hoogte van het laatste beursnieuws? Meld u aan voor onze gratis LYNX Beursupdate e-mailservice: aanmelden beursupdate.

Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

De Amerikaanse beurzen hebben vorige week een verlies in de boeken gezet. De S&P 500 sloot op vrijdag 0,72% lager op 3.768 punten en de Nasdaq ging met een verlies van 0,87% op 12.998 punten het weekend in. Zwakke retailcijfers zorgden op vrijdag voor verkoopdruk op Wall Street. De Amerikaanse winkelverkopen zijn in december met 0,7% gedaald.

Ook de prestaties van de bankaandelen na de kwartaalcijfers hielpen niet mee bij het sentiment. De Amerikaanse zakenbanken versloegen de verwachtingen van de meeste analisten, maar doken toch omlaag. JP Morgan Chase ging ruim 1% omlaag, maar Wells Fargo en Citigroup verloren respectievelijk 7,8% en 6,9%. 

Ondertussen maken Amerikanen zich klaar voor de inauguratie van Joe Biden op woensdag. De aankomende president maakte vorige week bekend met een groot stimuleringspakket te komen, ter waarde van $ 1900 miljard. In reactie op dit plan zagen we de Amerikaanse 10-jaars rente tot boven de 1,10% uitstijgen. De hoogste stand sinds maart 2020. Dit heeft te maken met het feit dat de VS nieuwe obligaties gaat uitgeven voor de plannen van Biden. Door het verhoogde aanbod van obligaties zal de rente moeten stijgen om beleggers te paaien.

Vandaag blijft Wall Street gesloten in verband met Martin Luther King Day. 

Chinese economie groeit met 2,3%

In de hele wereld zien we krimpende economieen door de coronacrisis. Maar de Chinese economie is vorig jaar gewoon nog met 2,3% gegroeid. De groei is overigens wel veel lager dan de 6-8% die we normaal in China zien. Het is zelfs de traagste groei in 44 jaar tijd. Het BBP van China nam in het vierde kwartaal van 2020 wel met 6,5%^toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal groeide de economie nog met 4,9%,

In reactie op het nieuws steeg de Shanghai met 0,84% en ook de beurs van Hongkong is de week met een winst van 0,85% gestart. In Japan eindigde de Nikkei 225 wel 1% lager op 28.242,21 punten. Voornamelijk de chipbedrijven stonden onder druk. Trump zal naar verluidt bepaalde licenties om producten te verkopen aan Huawei willen intrekken.

Europa start lager

De Chinese beurzen sloten hoger, maar elders in Azië zagen we een gemengd beeld. Hoewel de Amerikaanse beurzen gesloten blijven, zijn de futures wel gewoon open. De futures staan momenteel tot 0,34% lager. De Duitse DAX index lijkt tot wel 0,6% lager te gaan openen, terwijl de AEX future slechts 0,29% lager staat. 

Beleggers volgen de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet. Steeds meer landen in Europa komen met strengere maatregelen zoals een avondklok. Dit zet de economie steeds verder onder druk. Aankomende week komen ook steeds meer bedrijven met de kwartaalcijfers naar buiten. Later deze week volgen onder andere Netflix, ASML en IBM.

Op donderdag staat het rentebesluit van de ECB op de agenda. Naar verwachting zal de rente en het huidige opkoopprogramma ongemoeid blijven. Vorige maand werd het programma voor obligaties namelijk nog uitgebreid. Mogelijk zal Christine Lagarde wel iets zeggen over de lengte van het steunprogramma en met nieuwe prognoses naar buiten komen. Haar Amerikaanse evenknie Powell maakte eerder deze week nog bekend dat er voorlopig geen renteverhogingen zullen plaatsvinden

Financiële Agenda

 

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

LYNX Morning Call: het laatste beursnieuws vandaag en de komende week

Wat is de verwachting van de beurs voor de komende week? Wat doen de beurzen vandaag? In de LYNX Morning Call blikken we dagelijks terug op het slot van de Amerikaanse beurzen. Daarnaast worden de ontwikkelingen gedurende de nacht op de Aziatische beurzen besproken en wordt een vooruitblik gegeven op de opening van de Europese beurzen vandaag, waaronder de AEX. Tevens vindt u een financieel nieuws agenda met de belangrijkste economische evenementen van vandaag.
Met de LYNX Morning Call bent u te allen tijde op de hoogte van het laatste beursnieuws en bent u goed voorbereid op de handelsdag van vandaag.

Laatste Beursnieuws in uw mailbox?

Wilt u iedere ochtend op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws? Meld u dan aan via het onderstaande formulier.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

’s Ochtends ontvangt u een e-mail met een link naar het laatste beursnieuws, koersinformatie en de verwachte opening van de AEX.

Met deze e-mailservice bent u altijd op de hoogte van het laatste realtime beursnieuws.

LYNX realtime beursnieuws & koersen

Op onze realtime koersen pagina’s vindt u koersen, grafieken, beursnieuws en alle aandelen van een specifieke index, zoals de AEX, AMX, Dow Jones, Nasdaq 100, Euro Stoxx 50, DAX .

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker